Zakaj se pozimi zredimo?

Je to, da se pozimi zredimo, mit ali resnica? Vsi se šalimo, da si je treba pridobiti zaloge za čez zimo, da nam ne bo mraz. A v vsaki šali je nekaj resnice. Torej, zakaj se čez zimo zredimo?

Mraz

Mraz je skupna točka kar nekaj razlogom, zakaj se pozimi zredimo. Ker je mraz, se nobenemu ne da iti ven in raje ležiš doma na kavču. V primerjavi s poletjem tudi manj športaš zunaj – na kraj pameti ti ne pride, da bi šel na sprehod ali teči, še posebej, če je temperatura blizu ničle. In ker večino časa preživiš noter na kavču, pridejo zraven tudi prigrizki. Piškoti, čokolada, palačinke… Sama kalorična hrana, ki pozimi paše, da te pogreje pri srčku. Pozimi je tudi manj sezonskega sadja in zelenjave, zato je naravno, da posegamo po »junk foodu,« namesto po jabolkih ali češnjah.

vroča čokolada

Evolucija

Drugi razlog pa je evolucija. Že v samih začetkih človeštva, si je človeško telo pri ohladitvi pričelo delati zimsko zalogo maščobe. To pa zato, ker je bilo seveda pozimi manj hrane in je bilo treba nekako preživeti. Sedaj načeloma pomanjkanja hrane nimamo, a to, da pozimi pridobimo malo več maščobe, je ostalo zakoreninjeno v nas.

Prazniki

Svoj delež k temu pa pripomore tudi praznična hrana. Piškoti, kakav s smetano, razne tortice in praznična kosila in večerje. Vse to pripomore k temu, da pridobiš kilogram ali dva, še posebej v prazničnem času.

kozarček s cimetom

Pa kaj, če se pozimi malo zrediš. Zaradi tistega kilograma več ali manj se res ne bi smel odpovedati peki piškotov z mamo ali babico. December je mesec za uživanje, obilno prehranjevanje in pitje kuhančkov s prijatelji. ?

Prejšnji članekTop 10 pesmi: Justin Bieber
Naslednji članekMobilniki leta 2019 z najboljšo baterijo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.