Zaprtje izobraževalnih ustanov in resnost situacije COVID-19

Po tem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija v sredo, 11. 3. koronavirus razglasila za pandemijo, ji je Slovenija včeraj sledila z razglasitvijo epidemije.

V skladu s tem je včeraj, 12. 3. Marjan Šarec razglasil ukrep nujnega zaprtja vseh izobraževalnih ustanov, ki bodo svoja vrata zaprle v ponedeljek. Ob tem je pojasni, da »gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji.« Širjenje virusa namreč počasi prehaja v drugo fazo, zato bo po treba treba aktivirati državni načrt. Sklep Vlade Republike Slovenije prepoveduje zbiranje ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih od 16. do
vključno 29. marca 2020.

V uradni okrožnici, ki je bila iz Ministrstva poslana v vse izobraževalne ustanove, so navedena priporočila glede izvajanja vzgojno-izobraževalne dejavnosti v času izrednega stanja. Srednje šole in univerze v okrožnicah pozivajo, da nekatere oblike dela, v kolikor je možno, izvajajo prek digitalnih platform. To počnejo tudi že organizatorji raznoraznih izobraževalnih seminarjev, predavanj in delavnic. Na Kitajskem, ki je v karanteni že 7 tednov, je digitalizacija izobraževanja močno narasla in se razvila.

Pristojne institucije opozarjajo, da naj mladi zaprtja izobraževalnih ustanov ne razumejo kot počitnice in naj zaradi več prostega časa tega ne izkoriščajo za pretirana druženja.

Stanje v državi in po svetu je resno, na to nas opozarjajo domače kot tudi svetovne organizacije. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) nas opozarja, da bomo v prihodnjih dneh in tednih priča številnim okužbam, smrtim in izbruhih v še mnogih državah po svetu. Iz Kitajske, kjer se stanje počasi umirja, v Evropo že pošiljajo pomoči in primere dobrih praks pri spopadanju s pandemijo koronavirusa.

Največ, kar lahko storimo kot posamezniki je, da se izogibamo javnih prostorov, v trgovino hodimo manjkrat in kupimo več, redno umivamo roke, se ne dotikamo obraza in posebno pozornost posvečamo higieni. Če bomo te ukrepe izvajali kot posamezniki, bodo tudi državne institucije lahko opravljale svoje preventivne ukrepe in s tem bomo skupaj lahko v dokaj kratkem času imeli širjenje virusa pod nadzorom.

via GIPHY

 

VIRgov.si
Prejšnji članekRakuten Viber zaradi koronavirusa podvojil število udeležencev v skupinskih klicih na 10 uporabnikov
Naslednji članekHuawei predstavil vizijo platforme AppGallery

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.