Zdravilni učinki cimeta

Katere zdravilne učinke ima cimet, ena naših najljubših začimb?

Ni kuhinje brez cimeta!

Cimet je začimba, ki ne manjka v nobeni kuhinji, saj si brez njega ne znamo predstavljati klasičnih sladic, kot je jabolčni zavitek, prazničnih priboljškov, kot so medenjaki in kuhano vino, bolj kreativni kuharji pa ga uporabijo še v marsikaterem drugem receptu. Poleg omamnega vonja pa so za cimet značilni tudi številni zdravilni učinki. Ima namreč antibakterijske, protiglivične in protivirusne lastnosti, poleg tega pa je tudi močan antioksidant.

Cimet proti prehladu

Cimet je prava zimska začimba, ki pomaga lajšati številne zdravstvene težave, ki se pojavljajo predvsem pozimi. Tako je cimet odlično preventivno zdravilo proti nahodu in prehladu. Vroč napitek s cimetom poživi krvni obtok in pospešuje znojenje, kar je dobrodošlo pri zmanjševanju vročine. Poleg preprečevanja prehlada cimet pomaga tudi pri gripi in infekcijah dihal. Bolnikom z obolelimi dihali priporočajo inhalacijo s cimetovim eteričnim oljem. Tistim, ki so že prehlajeni, pa pomaga pri odpravljanju simptomov, kot je vneta nosna sluznica in utrujenost. Pozimi so ljudje pogosto brez prave življenjske energije in tu spet pomaga cimet, ki lajša izčrpanost, povečuje prekrvavljenost telesa in preganja zimsko otožnost.

Cimet je dober za prebavo

Cimet zelo ugodno učinkuje na prebavo, saj prebavila poživi, zato se prebava izboljša. Čeprav prebavo poživlja, pa pomirja kolike, drisko in slabost, odpravlja pa tudi napihnjenost in vetrove. Včasih so z njim zdravili grižo, tako da so mleti cimet vmešali v toplo mleko. Ta napitek si seveda lahko privoščite tudi, če nimate griže.

Cimet pomaga pri ženskih težavah

Cimet je v Aziji znan kot zdravilo za ženske težave – zdravi namreč maternico, lajša boleče menstruacije in hude krvavitve. Pomagal naj bi tudi pri nerednih menstruacijah. Poleg ugodnega vpliva na menstruacijo pa cimet zdravi tudi beli tok, kandidiazo in druge nožnične okužbe, saj ima močne antibakterijske in protiglivične lastnosti. Cimet pomaga zdraviti tudi vnetja mehurja.

Cimet za zunanjo uporabo

Nanešen lokalno, cimet zaradi evgenola v eteričnem olju deluje kot analgetik; lajša bolečine pri artritisu, glavobolih, bolečinah v mišicah in pri zobobolu. Vodno raztopino cimeta uporabljamo za razkuževanje reznin, ran, pikov in ugrizov, pomaga pa tudi pri kožnih okužbah. Preganjal naj bi naglavne uši. Cimet je zelo pogosto sestavina v kremah proti celulitu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.