Ne nasedaj homeopatskim zvarkom!

Homeopatija je celostna oblika dopolnilne, alternativne ali naravne medicine. Njen namen je zdraviti človeka kot celoto in ne le njegovih telesnih simptomov. Homeopatska zdravila so zelo razredčena, da pacienti ne trpijo zaradi neprijetnih stranskih učinkov, vendar imajo aktivirane vse zdravilne snovi.

Zakaj ne nasedati homeopatskim zvarkom?

Pri uživanju homeopatskih zdravil moraš precej dobro vedeti, kdaj in zakaj si homeopatsko zdravilo zaužil. Nekatera zdravstvena stanja lahko sam zdraviš s homeopatskimi zdravili, vendar z nekim solidnim predznanjem. Tu mislimo predvsem na nekomplicirana akutna stanja, pri katerih ti je jasna diagnoza, pa tudi, če precej dobro prepoznavaš svojo klinično sliko.

»Tudi blažja kronična stanja, ki so prej zoprna kot nevarna ter ne zahtevajo zdravil konvencionalne medicine in katerih simptomatika jasno kaže na določeno homeopatsko zdravilo, pridejo v poštev. Svetujem pa, da vedno ostajate na varni strani in se pri kakršnikoli pričakovanih ali nepričakovanih zapletih takoj obrnete na strokovnjaka medicinske stroke,« opozarja Jošt Klemenc, dr. med., organizator Šole homeopatije, povzema Slovensko homeopatsko društvo.

Vendar domače homeopatske zvarke pogosto jemljemo preveč zlahka in na pamet. »Homeopatija ni nedolžna. Homeopatija je medicina in njena zdravila niso zaman klasificirana v državnih zakonodajah kot zdravila, ki so registrirana za uporabo v humani medicini. Pri uživanju homeopatskih zdravil moramo kar precej dobro vedeti, kdaj in zakaj smo konkretno homeopatsko zdravilo zaužili […] Nekdo, ki zelo pogosto jemlje slabo indicirana homeopatska zdravila, si lahko namreč oslabi imunski sistem in postane preveč odziven na vse vrste zdravil, ki nanj ne delujejo več kurativno, sploh če to počne dalj časa ali pa uporablja visoke potence,« svari Klemenc.

Štiri najosnovnejša homeopatska zdravila

Aconitum in Belladonna sta zdravili, ki se uporabljata v začetnih fazah intenzivnih akutnih boleznih, vendar vsaka nagovarja drugačno stanje. Za Aconitum je zelo pomemben vzrok, ki mora biti nahladitev na mrzlem zraku ali vetru, medtem ko pri Belladonni to ni nujno. Za mentalno sliko Aconituma je značilen strah (pred smrtjo) in nemir, za Belladonno delirij, agresija in vročinske blodnje. Aconitum označujejo v fazi vročine praviloma tople noge, Belladonno mrzle. Aconitum pacienti so bolj pogosto žejni med vročino, pri Belladonni pa žeje ni.

Apis je zdravilo, ki ga lahko damo pri pojavu alergične kožne simptomatike, vendar ne v vseh primerih. Apis stanje se razvije hitro, izpuščaj je rožnat in različno močno oteka, urtike se lahko zlivajo in so pogosto videti, kot bi nas pičila čebela. Apis je zdravilo, ki ima afiniteto do desne strani telesa, vedno pa pomagajo hladni obkladki in stanje poslabšajo topli. Tudi začetna vnetja grla in žrela lahko dobro odreagirajo na Apis, kadar imamo rožnato obarvano vnetje, pekoč občutek bolečine po sluznici in se nam stanje izboljša s hladnimi pijačami.

Arnica odlično mili posledice topih udarcev, kjer imamo poleg hudih bolečin obsežno oteklino in podkožne krvavitve. Arnica hitro ublaži bolečino in pomaga resorbirati hematome. Za neprecenljivo se izkaže tudi pri hujših poškodbah glave, ko je priporočljivo čim prej vzeti en odmerek ali dva, saj lahko zaustavi morebitne nastajajoče možganske krvavitve.

Najboljše je, da homeopatsko zdravljenje vodi zdravnik homeopat, saj je potrebnega kar precej specifičnega znanja, da se zdravljenje pravilno zastavi in tudi konča.

Prejšnji članekTrije recepti za pripravo domačega kremastega rastlinskega mleka
Naslednji članekUganka asteroidov, ki so pomagali ustvariti Zemljo

1 komentar

  1. V članku bi bilo potrebno jasno napisati, da homeopatija ni znanstveno dokazana in zato še vedno ostaja alternativna. Homeopatija je v nasprotju s preizkušenimi principi fizike in kemije in temelji na verovanju v 200 let staro teorijo, zato ni sprejeta v klasično medicino. Ko bo dokazana, bo nekdo dobil Nobelovo nagrado, in postala bo del medicine. Do takrat pa bo praznoverje, tako kot zdravljenje s kristali, piramidami in raznimi čarovnijami.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.