Spet bodo aktualni prehladi in virusna obolenja

Sezona prehladov, viroz in gripe je spet tu. V hladni polovici leta več časa preživimo v zaprtih prostorih, zato je več možnosti, da se nalezemo kakšne bolezni.

Prehlad – akutno obolenje dihal

Prehlad je akutno obolenje dihal, ki je največkrat posledica virusne ali bakterijske okužbe sluznice žrela, nosu in obnosnih votlin. Povzroča ga lahko več kot dvesto različnih vrst virusov, zato telo ne more postati odporno proti vsem. Najbolj pogosti so rinovirusi.

Značilni simptomi so bolečine v žrelu, zamašen nos, obilen izcedek iz nosu, kihanje, glavobol, bolečine v mišicah, kašelj in splošna utrujenost. Pojavijo se dva do tri dni po okužbi, trajajo pa sedem do deset dni. Iz navadnega prehlada se lahko razvijejo tudi resne bolezni, kot sta bronhitis in pljučnica.

 

Viroza

Pod virozo razumemo okužbe, povzročene z različnimi virusi, ki povzročajo težave v dihalih in prebavnem traktu, še posebej v črevesju. Najpogostejši so adenovirusi, virusi gripe, respiratorni sincicijski virusi, med črevesnimi pa rotavirusi in kalicivirusi. Večina jih pri okuženi osebi povzroča izredno podobne simptome, zato je težko določiti za kakšno virusno okužbo gre. Simptomi so si pri virusnih obolenjih precej podobni. Najpogogostejši so povišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, suh kašelj, draženje v grlu in žrelu, izčrpanost, občutek mrazenja, pri črevesnih pa še bruhanje, driska in slabost. Pred virozo se najbolje zaščitimo z močnim imunskim sistemom.

 

In tudi gripa

Gripa je akutna okužba dihal, ki pa jo povzročajo druge vrste virusi kot prehlad. To so virusi influence tipa A, B ali C, ki svojo sestavo in značilnosti nenehno spreminjajo. Največkrat se okužimo z virusom gripe tipa A, ki tudi najbolj spreminja svoje značilnosti. Tudi virus gripe B povzroča epidemije, ki se pojavljajo na štiri do šest let. Virus gripe C je najmanj patogen in povzroča blage okužbe dihal pri otrocih. Gripo spremljajo visoka telesna temperatura, mrazenje, bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, utrujenost, suh kašelj in boleče žrelo.

 

Razlika gripa ali viroza

Eden najznačilnejših znakov gripe je visoka vročina, ki lahko doseže tudi 40 °C ali več in traja 3 do 4 dni. Pri prehladu se visoka vročina pojavi le redko in je le rahlo zvišana. Gripo običajno spremljajo glavobol in bolečine v mišicah, česar pri prehladu ni. Gripa bolnika izrazito izčrpa, kar je pri prehladnih obolenjih redkost.

 

Pomembna je preventiva

V boju proti prehladu in gripi pomaga zdrava prehrana z veliko sadja in zelenjave, dovolj tekočine in izogibanje alkoholnih pijač in kajenja ter aktivno življenje.  Redno si moramo umivati roke. Z rokami se ne dotikamo oči, nosu in ust. Z dotikanjem različnih okuženih površin namreč lahko virus prenesemo v telo. Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki imajo znake bolezni. Brez zaščitnih sredstev se jim ne približujemo na manj kot en meter. Kadar kašljamo ali kihamo, si usta in nos zakrijemo s papirnatim robčkom in ga takoj po uporabi odvržemo v koš. Če robčka nimamo, kihnemo ali zakašljamo v zgornji del rokava. Če zbolimo, ostanemo doma, da ne širimo okužbe.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.