10 bizarnih specialitet iz krvi

Poznam ljudi, ki ob pogledu na kri padejo v nezavest. Poznam jih tudi nekaj, ki se krvi bojijo. Sam imam krvavice rad, zato mi kri ni ravno »napačna« sestavina. No, vsaj tako sem mislil. Sam imam srečo, da sadni sladoledi niso moja prva izbira in, ker so rdeči sladoledi skoraj vedno sadni, sladoleda iz prašičje krvi ne bi pomotoma pojedel. Palačinke z jagodno marmelado pa mi zelo teknejo in po tem članku bom imel vedno pomisleke, če je to res marmelada.

Krvavi milkshake

Africa's SCARIEST Breakfast! Tribal Food with the Maasai in Tanzania

Masaji so plemensko ljudstvo, ki živi v Keniji in Tanzaniji. Svetovno slavo so si pridobili zaradi tradicionalnega lova na leve, ki so ga pred sodobnimi prepovedmi lova na leve uporabljali kot obredni vstop v moškost. Ena od praks, ki še vedno vzbuja pozornost Masajev, je njihova navada pitja krvi. Obstoj Masajev je močno odvisen od njihove živine. Skoraj celotna prehrana plemena izvira iz živali – ne le iz mleka in govedine, ampak tudi iz krvi. Masaji so se naučili, kako živini natančno in na pravi način prerezati vratne žile, da bi ji odcedili kri, ne da bi jo ubili. Kri zaužijejo surovo, jo skuhajo v žele in celo zmešajo z mlekom v nekakšen slan mlečni napitek.

Krvavi puding

Hannibals Kitchen - Episode 35: Sanguinaccio Dolce (ENG)

Sanguinaccio Dolce je italijanska jed, katere ime pomeni »sladek krvavi puding«. Osnovne sestavine te jedi so pričakovane, saj gre vendar za puding. Mleko, čokolada, sladkor in moka, vanilija, cimet, dodajo pa se lahko tudi rozine. Sanguinaccio Dolce se od vsakega drugega pudinga razlikuje, saj je glavna sestavina tudi prašičja kri. Sladica je postala znana, ko so jo predstavili v tretji sezoni serije Hannibal (priporočam ogled!). Vendar se je Hannibal Lector odločil, da bo svoj Sanguinaccio Dolce pripravil iz kravje krvi in nato še iz, no, saj veš katere.

Czernina/czarnina

Taste Testing Ancient Polish Food - We Are Slavs [Kult America]

Czernina je poljska juha, katere glavna sestavina je raca. Od podobnih mesnih enolončnic se razlikuje po sladkosti, kislosti in pikantnosti. Edinstven okus juha pridobi z mešanjem krvi s kisom in sladili, kot sta med in sadni sirup. Ljudje včasih raco nadomestijo s piščancem, prašičem ali celo zajcem, vendar je kri vedno obvezna sestavina. Poljsko izročilo pravi, da so juho uporabljali za tolažbo mladih snubcev, ki so bili zavrnjeni. Zakaj dvojna kazen, vas vprašam?

Blodplättar – krvava palačinka

Palačinke z rdečo omako, ki ponazarja kri

Blodplättar je že sam po sebi zanimiv obrok, saj izgleda kot običajna palačinka, vendar z dodatkom stepene krvi. Čeprav je blodplättar švedska jed, lahko skoraj enake recepte najdeš po vsej Evropi. V Španiji jo poznajo pod imenom »filloas de sangre« ali krvave palačinke. Na Finskem jo imenujejo veriohukainen. V Estoniji jo imenujejo verikäkk. In blodplättar v švedski kuhinji še zdaleč ni osamljen. Švedi pripravljajo in uživajo tudi krvavo juho, krvav puding, krvave krompirjeve cmoke in krvav kruh. Romunom delamo krivico, saj so Švedi tisti pravi vampirji.

Rdeč sladoled, ki pa ni sadni

Rdeč sladoled v kornetu

V zadnjem desetletju so slaščičarne v ZDA vse pogosteje začele eksperimentirati z uporabo prašičje krvi v sladoledu. Eden prvih, ki si je drznil v sladoled dodati kri, je bil kuhar Garret Fleming iz Washingtona. Želel je združiti sodoben sladoled z italijanskim krvavim pudingom (Sanguinaccio Dolce, ki je bil omenjen prej). Rezultat je bogata, gosta smetana z bolj kot običajno mineralnim okusom (zaradi krvi).

Sladoled iz svinjske krvi je postal priljubljen tudi iz dveh drugih razlogov. Ker je tekočina vmešana kot nadomestek za jajčne rumenjake, ki smetano običajno zgostijo v kremo, je sladoled iz svinjske krvi primeren za alergike na jajca. Po drugi strani pa je sladoled s krvjo že zaradi same misli na krvav sladoled postal priljubljena sezonska ponudba v tednih pred nočjo čarovnic. Pogosto sladoledu pravijo kar »Drakulin sladoled«.

Čokoladica z veliko železa

hematogen - krvava čokoladna ploščica

Čeprav so jo dejansko izumili Švicarji leta 1890, smo Hematogen dolgo povezovali z Rusijo. Ta država je svojo krvavo čokoladico proizvajala od dvajsetih let prejšnjega stoletja, jo med drugo svetovno vojno uporabljala kot obrok za svoje vojake in jo še danes prodaja v lekarnah kot prehransko dopolnilo za otroke.

Kaj je hematogen?

To je sladka, čokoladna prehranska ploščica, podobna energijskim ploščicam, ki jih najdeš v trgovini s prehranskimi dopolnili. Namesto sirotkinih beljakovin, ki jih najdeš tam, so beljakovine pridobljene iz kravje krvi. Hematogen se prodaja v trgovinah in trži kot sladek, a zdrav prigrizek in kot zdravilno dopolnilo – njegova visoka vsebnost železa naj bi pomagala preprečevati slabokrvnost in podpirala krvno sliko pri nosečnicah in doječih materah.

Vino narejeno iz kač

Kača, ki se plazi iz krvavo rdeče steklenice vina

Kačje vino ima v različnih azijskih državah številna imena in je narejeno na prav toliko različnih načinov. Vsem različicam pa je skupno, da je narejeno iz mešanice kačje krvi in vina. Mnogi azijski narodi jedo kačje meso, a te kače ne smejo biti strupene. No, pogojno so lahko, če se strupene beljakovine iz kač pred ali med pripravo razgradijo. V tem primeru to stori etanol.

Močeradovec, slovenska tradicionalna (in prepovedana) pijača sigurno bolje zadane, a se kačje vino veliko bolje sliši. Kaj pa bi raje poskusil ti?

Kvavi tofu

Pig Blood Curd Cooking Recipe - Cooking With Sros

Na Kitajskem se pojavi kar nekaj imen za to specialiteto. Najpogostejša imena so temni tofu, črni tofu, krvavi tofu in krvava skuta. Ta jed predstavlja potencialno težavo za popotnike po Kitajskem, zlasti za vegetarijance in vegane. Ljudje tofu tradicionalno naročajo kot vegetarijanski nadomestek za meso, krvavi tofu pa je zelo očitno daleč od vegetarijanskega. Tako kot »navadni« tofu se tudi krvavi tofu uporablja v različnih jedeh, od riža do rezancev in juh.

Korejski sundae

Korejski sundae, krvave klobase nabodene na paličice

Če boš šel v Južno Korejo, bodi previden, saj »sundae« ni sladoled, kot je v angleško govorečih državah. V Koreji so sundae krvave klobase, in čeprav zvenijo okusno, bi bile nezaželeno presenečenje za vsakogar, ki si želi hladne in osvežujoče kepice sladoleda v vročih poletnih dneh.

Sundae je na voljo v številnih različicah. Vse so narejene tako, da se kravje ali prašičje črevo skuha in napolni s krvjo in drugimi sestavinami, včasih se dodajo tudi koščki jeter in pljuč, v kombinaciji s tradicionalnimi sestavinami, kot so meso, riž in zelenjava. Najpogosteje jo boš videl na ulicah, saj je »ulična hrana«, tako se da boš lahko prej prepričal, kakšen sundae boš dobil, preden ga naročiš.

Špartanska črna juha

Spartan BLACK BROTH | Melas Zomos

Starodavni Špartanci so znani po svoji krvoločnosti in bojni spretnosti ter po tem, kako divje so se pripravljali na boj. Ena takšnih nenavadnih priprav je bilo uživanje špartanske črne juhe. Nekateri zgodovinarji menijo, da je bila to osnovna jed za večino Špartancev, medtem ko drugi menijo, da je bila rezervirana le za bogataše ali posebne priložnosti. Zgodovinarji razpravljajo tudi o tem, ali so jo Špartanci pili za moč in zdravje, ali za praznovanje. Prav tako se zgodovinarji ne strinjajo glede sestavin. Ni se ohranil noben recept, ki bi bil 100-odstotno natančen. Najverjetneje je bila juha mešanica krvi, svinjine, soli in kisa, obstajajo pa tudi dokazi, da je bila rezervirana za mlade, medtem ko so starejši pili surovo kri. Vendar pa smo lahko prepričani, da je bila v juhi kri.

Zelo »špartansko«, mar ne?

Prejšnji članekTa nora igra je obnorela Slovenijo
Naslednji članekMitološka bitja, ki so resnična
Žan T. Urbanija

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.