Od bele kave do espressa je kava del jutranje rutine milijonov ljudi. Za mnoge pa je tudi neporegšljiva pijača tekom dneva. Povprečen Evropejec popije 3 skodelice kave na dan, približno dve tretjini ljudi pa kavo pije vsak dan. Največ kave popijejo ljudje skandinavski držav, predvsem Finci in Švedi.
Od začetkov v Etiopiji do trenutnega statusa globalne stalnice se o tej priljubljeni pijači lahko še veliko naučimo. V nadaljevanju članka lahko odkriješ 10 zabavnih in zanimivih dejstev o kavi, ki jih morda (še) nisi vedel!
1Kavna zrna so pravzaprav semena jagodičastih plodov kavne rastline

Kava je grm, ki raste v tropskem podnebju, torej v predelih Afrike, Azije ter Južne in Severne Amerike. Obrodi užitno jagodičasto sadje, znano kot kavna češnja, ki običajno vsebuje dve kavni zrni (oz. dve semeni). Ta zrna se nato predelajo in prepražijo, da nastane kava, ki jo poznamo in imamo radi.
2Kavna zrna so zelena, ko jih oberemo

Kavna zrna se obirajo, ko so zrela in dosežejo svojo največjo velikost. So zelene barve in imajo gladko teksturo, s travnato, zemeljsko aromo, ki spominja na nepražene oreščke ali zrna. Po praženju kavna zrna postanejo temnejša in mehkejša. Aroma in okus zrn postaneta bolj kompleksna in intenzivna, s pridihom čokolade, karamele ali dima.
3Brazilija je največja proizvajalka kave na svetu

Brazilija je največja proizvajalka kave na svetu, saj predstavlja približno tretjino celotne svetovne proizvodnje kave. To je v veliki meri posledica podnebnih in talnih razmer v Braziliji, ki so idealne za gojenje kave. V tej državi rastejo številne različne vrste kavnih zrn, vključno z arabico, robusto in liberico.
4Kavo so prvič odkrili v 15. stoletju – odkritje pa pripisujejo energičnim kozam

Natančen podatek o izvoru kave še vedno ostaja skrivnost, vendar zgodovinarji verjamejo, da se je prvič pojavila v Etiopiji okoli 15. stoletja.
Glede na legendo je etiopski pastir koz po imenu Kaldi opazil, da so bile njegove koze še posebej energične, potem ko so pojedle določeno jagodičevje. Ko je sam poskusil to jagodičevje, je ugotovil, da se je tudi sam počutil bolj budnega in pozornega.
Glas o Kaldijevem odkritju se je hitro razširil in kmalu so menihi v okolici začeli kuhati napitek iz jagod. Ugotovili so, da jim napitek pomaga ohranjati budnost med dolgimi urami molitve.
Iz Etiopije se je kava razširila v druge dele Afrike in sčasoma tudi na Bližnji vzhod. V Turčiji je postala še posebej priljubljena, kaj kmalu pa se je razširila v preostale dele Evrope. Do 17. stoletja je kava postala priljubljena pijača po vsem svetu.
5Prva kavarna na svetu se je odprla v Turčiji leta 1475

Prva trenutno poznana kavarna je bila ustanovljena leta 1475 v Istanbulu v Turčiji. Kavarna, znana kot “Kiva Han”, je stregla široko paleto kavnih napitkov, ki so jih v mesto prinesli trgovci iz Jemna, Etiopije in drugih delov sveta.
Kavarna “Kiva Han” je ponujala tudi vrsto drugih dejavnosti in postala je znan kot kraj, kjer so intelektualci, politiki, pesniki, pisatelji in filozofi lahko razpravljali o novicah in idejah, pisali, delili zgodbe in debatirali. Ta vrsta “kavne kulture” obstaja še danes, kavarne pa so še vedno priljubljeno zbirališče, kjer lahko ljudje uživajo ob pijači in pogovoru.
6Svetlo pražena kava vsebuje več kofeina kot temno pražena

Presenetljivo dejstvo o kavi je, da svetlo pražena kavna zrna vsebujejo več kofeina kot temno pražena. To je zato, ker se svetlo pražena zrna pražijo krajši čas in pri nižji temperaturi kot temno pražena zrna, zato ohranijo več naravne vsebnosti kofeina. Svetlo pražena kava ima v primerjavi s temno praženo kavo blažji okus in aromo.
Temno pražena kava pa ima bolj izrazit okus in aromo. Zrna se pražijo dlje časa in pri višji temperaturi, kar ima za posledico manj kisel okus in nižjo vsebnost kofeina.
7Starbucks kraljuje kot največje podjetje za kavo na svetu

Starbucks je največje podjetje za kavo na svetu, z več kot 30.000 poslovalnicami v več kot 75 državah. Starbucks, ustanovljen leta 1971 v Seattlu v Washingtonu, ima največ poslovalnic v ZDA, s Kitajsko na drugem mestu.
8Najdražja kava na svetu stane več kot 1200 eur na kilogram

Kava je lahko draga, še posebej, če si jo vsak dan privoščiš v kavarni, običajno pa velja za cenovno ugodno pijačo, če jo pripraviš doma. Vendar pa obstaja še posebej redka vrsta kave, imenovana Kopi Luwak, ki slovi po svoji visoki ceni – stane približno 1200 eur na kilogram.
- Preberite si več o kavi Kopi Luwak.
Kopi Luwak se prideluje v Indoneziji iz kavnih zrn, ki jih je pojedla azijska cibetka (majhna žival, podobna mački) in jih nato izločila. Zrna se naberejo, očistijo in pražijo, da se dobi edinstven okus z intenzivno aromo. Kopi Luwak je znana po svojem značilnem okusu in redkosti, saj so azijske cibetke zelo selektivne glede tega, katera zrna jedo.
9Kofein v kavnih zrnih je naravno grenak

Kava lahko postane grenka zaradi številnih dejavnikov, kot so prekomerna ekstrakcija, prefino mletje, preveč pražena zrna ali kuhanje pri previsoki temperaturi.
Na splošno velja, da dlje ko je kavna usedlina izpostavljena vroči vodi, bolj grenak je lahko napitek. Kofein lahko poveča tudi grenkobo in trpkost kave, zaradi česar je lahko okus intenzivnejši in manj sladek, medtem ko ima kava brez kofeina običajno blažji okus.
10Brezkofeinska kava še vedno vsebuje nekaj kofeina

Tudi kava brez kofeina vsebuje nekaj sledi le tega. To pa zato, ker postopek pridelave brezkofeinske kave ni popoln in je skoraj nemogoče odstraniti ves kofein iz kavnega zrna. Če pa iščeš topel napitek pred spanja ima brezkofeinska kava še vedno bistveno manj energijskega učinka kot prava kava. Skodelica brezkofeinske kave ima med dvema in petnajstimi miligrami kofeina, medtem ko ima običajno kava približno 80 do 100 miligramov kofeina na skodelico.
Več dejstev o brezkofeinski kavi v tem prispevku.
Novinar