Skrb vzbujajoča skrivnost najdražje kave na svetu: Kopi Luwak

Kava kopi luwak in skrivnost, ki jo nosi
Kava kopi luwak in skrivnost, ki jo nosi Foto: vdvornyk iz iStock

Prepričani smo, da ste ljubitelji kave za kopi luwak že slišali. To je najdražja kava na svetu, ki je narejena iz blata. Točneje, izdelana je iz kavnih zrn, ki jih delno prebavi in nato izloči cibetovka, mački podobno bitje. Skodelica kave kopi luwak, kot jo imenujejo, se prodaja za več kot 70 evrov.

Kopi Luwak, od kod dobijo najdražjo kavo na svetu?

The masked palm civet (Paguma larvata), also called the gem-faced civet, is a palm civet species native to the Indian subcontinent and Southeast Asia.
Cibetovka, bitje, katerega blato je namenjeno najdražji kavi na svetu Foto: DikkyOesin iz iStock

Cibetovka, ki jo najdemo v jugovzhodni Aziji in podsaharski Afriki, ima rep dolg kot opica, obrazne znake rakuna in črte ali pike po celem telesu. V prehranjevalni verigi ima pomembno vlogo, saj poleg sadja, kot so kavne češnje in mango, uživa žuželke in majhne plazilce, po drugi strani pa sam predstavlja hrano leopardom, velikim kačam in krokodilom.

Dragocen gnoj

Kopi luwak kavna zrna je posebna kava, ki jo prebavi, fermentira in nato izloči cibetovka, ki jo v Indoneziji imenujejo luwak. Tako pridelana kavna zrna so odkrili in zbrali indonezijski kmetje v kolonialnem obdobju 19. stoletja, ko so Nizozemci  lokalnim delavcem prepovedali, da bi sami pridelovali kavo. Kopi luwak se pogosto imenuje najredkejša in najdražja gurmanska kava na svetu, zaradi svoje tržne vrednosti.

Sprva je bila trgovina s cibetovkovo kavo za ta bitja dober obet. V Indoneziji azijske palmove cibetovke, ki napadajo komercialne sadjarske kmetije, pogosto obravnavajo kot škodljivce. Prav zato je rast industrije kopi luwak spodbudila lokalno prebivalstvo, da je cibetovke zaščitilo zaradi njihovega dragocenega gnoja. Njihovi prebavni encimi spremenijo strukturo beljakovin v kavnih zrnih, kar odstrani del kislosti, da je kava bolj gladka.

Ker pa je kava postala priljubljena in ker Indonezija vse pogosteje postaja turistična destinacija, kjer si obiskovalci želijo videti in sodelovati s prostoživečimi živalmi, je vse več divjih cibetovk zaprtih v kletke na plantažah kave. Deloma je to zaradi pridelave kave, vendar tudi zato, da se lahko zasluži denar od turistov, ki se spogledujejo s civetami.

Close-up of Kopi luwak (civet coffee), eaten and defecated by Asian palm civet , horizontal
Foto: Lizzy Komen iz iStock

Divje ali v kletki: Kdo ve?

Vse to za luksuzni izdelek – in še to drugorazredni izdelek. Strokovnjaki pravijo, da je kopi luwak tako poseben tudi zato, ker divje cibetovke izbirajo najbolj izbrane kavne češnje, ki jih pojedo. Če cibetovke držimo v kletkah in jih hranimo z vsemi starimi češnjami, dobimo slabši izdelek.

Poleg tega, pravi strokovnjak za kavo, naveden v članku za Specialty Coffee Association of America, trgovinsko organizacijo za pražarje in bariste, kopi luwak preprosto ni tako dober.

Čeprav je kava zaradi prebavnega procesa civet bolj gladka, se s tem odstranijo tudi dobre kisline in okus, ki so značilni za posebne kave.

Civiet Cat in cage looking at camera.Asian palm civet is a viverrid native to South and Southeast Asia.
Foto: SPmemory iz iStock

Nov izdelek na trgu ponaredkov

Zdaj ni mogoče ugotoviti, ali je bila vrečka kopi luwak izdelana iz divjih ali iz kletke zaprtih živali. BBC je leta 2013 v tajni preiskavi razkril, kako kava iz civetov, ki so zaprti v kletkah v nehumanih razmerah, v Evropi konča označena kot kava iz divjih cibetovk. Celo Tony Wild, trgovec s kavo, ki je kopi luwak predstavil na Zahodu, v članku za Guardian svari pred njo. Po njegovih besedah je postala vse bolj industrializirana, zlorabljena in ponarejena.  Kot je tudi pričakovano za drag izdelek z ugledom unikatnosti in redkosti, ki ga ljudje s pohlepom pridom izkoriščajo za svoj dobiček.

Polemičnost certificiranja kave kopi luwak

Nobena certifikacijska shema ne zagotavlja, da je kava, označena kot »divja«, dejansko divja. Drugi certifikacijski organi za kavo, ki si prizadevajo zagotoviti okoljsko odgovorno kmetovanje in pridelavo, pa zavračajo certificiranje kakršne koli kave kot kopi luwak.

Standardi mreže za trajnostno kmetijstvo (Sustainable Agriculture Network, SAN), ki jih za izdajo svojih pečatov uporabljajo organizacija Rainforest Alliance s sedežem v New Yorku in drugi znani certifikacijski organi za kavo, prepovedujejo lov in lovljenje divjih živali na kmetijah. V smernicah SAN za kavo v Indoneziji je prepoved ujetja cibetovk v kletke posebej poudarjena.

Tudi UTZ, še en pomemben standard za certificiranje trajnostne kave, prepoveduje divje živali v kletkah na kmetijah in ne bo certificiral kopi luwak. Alex Morgan iz organizacije Rainforest Alliance, ki uporablja standarde SAN, pravi, da je certificiranje kopi luwak preveč tvegano. Pretežko je namreč ugotoviti, ali zrna 100-odstotno izvirajo iz divjine ali ne.

»Moj osebni nasvet je, da se kopi luwaku na splošno izogibajte,« je dejal. »Najverjetneje bo kava prihajala iz kletk, kjer so ga pridelovali.«

Asian palm civet
Foto: KharLee iz iStock
Prejšnji članekSatelit iz hladne vojne odkril pomembna arheološka najdišča
Naslednji članekKako vam bo telefon v tem času v veliko pomoč?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.