Satelit iz hladne vojne odkril pomembna arheološka najdišča

Satellite orbiting earth, photo-realistic high-res 3D rendering
Foto: cristimatei iz iStock

Študija posnetkov, ki so jih posneli sateliti v času hladne vojne, je presenetila raziskovalce fakultete v Darthmouthu. Na njih je moč prepoznati kar 396 prej neznanih in nedokumentiranih rimskih utrdb, ki se raztezajo vse od zahodne Sirije do severozahodnega Iraka, tj. v smeri zahod – vzhod.

Revolucionarno odkritje

Odkritje je tako ovrglo dosedanjo teorijo, da so Rimljani utrdbe na območju t. i. rodovitnega polmeseca gradili v smeri sever – jug. To teorijo je postavil Antoine Poidebard, ki je v času med obema vojnama na tem območju dokumentiral 116 utrdb.

Antoine Poidebard
Antoine Poidebard Foto: on Oriental Library of Saint Joseph University

Poidebard je v tistem času veljal za pionirja, saj je svoje raziskovanje opravljal z letalom. Gre za enega izmed prvih tovrstnih podvigov, ki pa so žal klonili pred sodobnejšo tehnologijo.

Na podlagi Poidebardovih odkritij in zaradi takratnega splošnega prepričanja, da so te utrdbe Rimljani postavili zaradi napadov z območja Perzije in Arabije, je bila teorija sever – jug sicer logična, vendar sodobni dokazi kažejo na očitno tendenco zahod – vzhod.

Izgled utrdb

Po preučitvi satelitskih posnetkov, ki pokrivajo približno 300 000 kvadratnih kilometrov, so raziskovalci na novo odkrili 396 rimskih utrdb. Prav tako jim je uspelo najti 38 od 116 utrdb, ki jih je skoraj stoletje pred njimi dokumentiral Poidebard.

Palmyra Castle
Dioklecijanov tabor. Foto: vyskoczilova iz iStock

Razlog, zakaj niso našli vseh, je, da je bilo veliko teh utrdb uničenih zaradi kmetijstva, rabe tal in vojn. Znanstveniki ocenjujejo, da je bilo vseh stavb na tem območju še veliko več in da se jih je ohranila le peščica.

Odkrite utrdbe so bile dovolj velike za nastanitev vojakov, konj in kamel. Na podlagi satelitskih posnetkov se je dalo ugotoviti, da so imele nekatere izmed teh utrdb tudi opazovalne stolpe.

Grajene so bile iz kamna in opek, ki so jih izdelovali iz blata. Ker gre za stavbe z različnimi nameni, se razlikujejo tudi po velikosti. Utrdbe, ki jih je odkril Poidebard so merile 50 metrov v širino in 100 metrov v dolžino.

Ena od utrdb, dokumentiranih v Dartmouthovi študiji, ki se nahaja v severni osrednji Siriji.
Ena od utrdb, dokumentiranih v Dartmouthovi študiji, ki se nahaja v severni osrednji Siriji. Foto: on dartmouth
VIRScienceDaily
Prejšnji članekDecember v Münchnu: Vodič po božičnih sejmih v Münchnu
Naslednji članekSkrb vzbujajoča skrivnost najdražje kave na svetu: Kopi Luwak

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.