December v Münchnu: Vodič po božičnih sejmih v Münchnu

Božični sejmi v Munchnu
Božični sejmi v Munchnu Foto: klug-photo iz iStock

Božični sejmi v Münchnu. Če uživaš v opazovanju prazničnih lučk, sprehajanju med božičnimi stojnicami ali zabavi na prostem, se letos lahko odpraviš na božični sejem v München.

Do mesta te ločijo dobre štiri ure vožnje z avtomobilom, lahko pa se tja odpraviš tudi z vlakom iz Ljubljane. Idealen vikend izlet v prazničnem decembru! Lučke so že prižgane, stojnice pripravljene in glasba že skrbi za pravo praznično vzdušje. Preden pa se odpraviš, si preberi spodnji vodič, s katerim se boš lažje znašel in izkoristil vse, kar praznični München ponuja!

Veliko mesto pomeni veliko božičnih sejmov

Ker je München veliko mesto, božično dogajanje še zdaleč ni omejeno le na eno prizorišče. Glavni trg je tako imenovani Marienplatz. Tam lahko pričakuješ veliko stojnic, ljudi in živo glasbo. Božični sejem na trgu Marienplatz velja za originalnega in najbolj tradicionalnega med božičnimi sejmi v Münchnu. Obstaja že od leta 1757.

Zgolj 300 metrov stran, na Viktualienmarktu (kjer se nahaja tudi najbolj znana tržnica v Münchnu), najdeš dodatne stojnice in zabavo. Na Karlsplatz-Stachus pa se letos vrača največje mobilno drsališče na Bavarskem. Do 15. januarja lahko drsaš od 10.30 d0 22.00, dnevno pa se menja tudi program. Tradicionalni kostumi drsajo zastonj v ponedeljkih, v sobotah lahko drsaš v ritmu party hitov, v nedeljah pa dva uživata na ledu za ceno enega.

Praznično dogajanje najdeš tudi na številnih drugih prizoriščih. Nekaj utrinkov z mesta na dan odprtja božičnega sejma si lahko ogledaš na posnetku (danes pa je mesto že povsem pobeljeno in zasneženo):

MUNICH CHRISTMAS MARKETS - Opening Day 2023

Kaj lahko pričakuješ na stojnicah?

Stojnice se v glavnem delijo na dve vrsti: tiste, ki ponujajo hrano in pijačo, ter tiste, ki ponujajo ostale izdelke. Na slednjih prodajajo predvsem umetniška dela in ročno izdelane izdelke ter okraske. Sicer so vedno oblegane tiste, na katerih se lahko pogreješ s kuhanim vinom (običajno ponujajo tudi čaj, nekatere celo vročo čokolado). Tudi ponudba hrane je široka. Tradicionalne jedi obsegajo predvsem najrazličnejše klobase, a prodajajo tudi juhe, pice, hot doge, pomfrit in podobno. Posladkaš se lahko s palačinkami in vaflji najrazličnejših okusov, raznovrstnimi karameliziranimi oreščki, jagodami in jabolki, ki so obliti v čokolado, in medenjaki. In tradicionalno presto, seveda!

white sausages, sausage, sausages
Foto: RitaE iz Pixabay

Če se odpraviš v München, si vzemi še nekaj časa za raziskovanje mesta. V tem prispevku najdeš najpomembnejše znamenitosti in atrakcije, ki jih pri tem ne smeš izpustiti.

Slovarček, s katerim se boš na stojnicah bolje znašel:

Der Glühwein = kuhano vino

Der Tee = čaj

Heiße Schokolade = vroča čokolada

Die Wurst = klobasa

Die Suppe = juha

Die Waffel = vafelj

Der Lebkuchen = medenjak

Die Brezel = presta

Danke! = Hvala!

Bitte! = Prosim!

Prost! = Na zdravje!

Več destinacij, ki se jih splača obiskati v prazničnem času, najdeš v našem prispevku Kam potovati v decembru!

Prejšnji članekOcena filma: Želja
Naslednji članekSatelit iz hladne vojne odkril pomembna arheološka najdišča

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.