Kam potovati v decembru?

Igračka avtobusa z naloženo božično jelko
Foto: Denise Johnson iz Unsplash

Potovanja veliko ljudi povezuje s poletjem. Naj bo zaradi šolskih počitnic ali toplega vremena na severni polobli, julij se zdi primernejši za potepanje po svetu kot december. A številne destinacije so več kot primerne za obisk tudi pozimi. Nekatere poseben čar dobijo ravno med prazniki, druge zaradi tropskega podnebja omogočajo pobeg pred zimo in mrazom. S pametnim načrtovanjem se decembra lahko izogneš tudi turistični gneči v nekaterih priljubljenih mestih. Spodaj si preberi, kam se splača odpraviti decembra in izberi svoj naslednji potovalni cilj!

Talin, Estonija

Talin ima eno izmed najbolje ohranjenih starih mestnih središč v Evropi s številnimi znamenitostmi. Za ogled mesta si je zato najbolje vzeti vsaj dva dni časa. Sprehodiš se lahko po srednjeveškem delu mesta in po mestnem obzidju ter si ogledaš stolnico Aleksandra Nevskega. Mestno središče je precej kompaktno, zato pri raziskovanju ne boš imel težav. Decembra se v mestu odvija tudi božični sejem, na katerem med drugim nastopajo folklornimi plesalci. S približevanjem božiča postaja tudi dogajanje vse živahnejše. Pozimi si lahko v mestu obuješ drsalke in obisk Talina popestriš z drsanjem na ledu.

Pogled z neba na zasneženo mesto
Foto: PuhkusEestis iz Pixabay

Firence, Italija

Kot glavno mesto Toskane, so Firence odličen vrhunec zimskega potepanja po Italiji. Mesto je svetovno znano po prvovrstni kulinariki, muzejih, umetniških delih in prelepem podeželju, ki ga obdaja. Če te zanima arhitektura, te bo prevzelo mestno središče. Ljubitelji zgodovine mesto poznate kot rojstni kraj renesanse, ki skriva številne zaklade iz tega obdobja. Decembra so ulice posebej živahne zaradi praznikov, obenem pa je vreme še vedno prijetno. Vseeno ne pozabi na toplo jakno, saj se decembra v Italiji začenja zima in se povprečna temperatura spusti na 13°C. Če mesta do danes še nisi obiskal, imaš v decembru idealno priložnost, da se izogneš gneči in se odpraviš na krajše potovanje.

pogled na strehe mesta in vrh katedrale
Foto: darrenquigley32 iz Pixabay

Dunaj, Avstrija

Še en ne preveč oddaljen, a zato nič manj privlačen cilj, je avstrijska prestolnica. Krasijo jo zgodovinske zgradbe in palače, med katerimi je najbolj znana baročna palača Schönbrunn s prelepimi vrtovi. Dunajska operna hiša slavi kot ena najboljših na svetu in je prav tako vredna obiska. Za vse čokoholike v mestu ponujajo tudi tradicionalno Sacher torto. Četudi si na Dunaju že kdaj bil, se vsaj enkrat tja odpravi tudi pozimi. Decembra mesto postane prizorišče velikega božičnega sejma, ki se stopnjuje do konca praznikov.

Zgodovinske zgradbe med sneženjem ponoči
Foto: Julius_Silver iz Pixabay

Cape Town, Južnoafriška republika

Cape Town je bilo poznano kot najjužnejše mesto Afrike in je v zgodovini odigralo pomembno vlogo pri trgovanju med Evropo in Azijo. Turiste privlači s panoramskimi plažami, belim peskom in pestrim nočnim življenjem. Na potovanju si oglej narodni botanični vrt, »Akvarij dveh oceanov« in Mizasto goro. Odpravi se tudi na otok Robben Island. Na destinaciji bodo decembra posebej uživali pari. Čeprav se temperature decembra gibljejo okrog 30°C, se pripravi na obilno deževje.

Mesto Cape Town, ob vodi, v ozadju je gora (Mizasta gora)
Foto: HPBotha iz Pixabay

Bali, Indonezija

Otok v Indoneziji je z luksuznimi obalnimi letovišči in romantičnimi vilami pravi paradiž in priljubljena izbira za preživljanje medenih tednov. Primeren je tako za sprostitev, kot za nore avanture. Priljubljene destinacije na Baliju so Ubud, Kuta in Nusa Dua. Ker je vreme na Baliju decembra odlično, spada otok med najboljše destinacije na svetu, ki jih lahko obiščeš decembra.

Peščena plaža, na kateri so čolni na vesla
Foto: keulefm iz Pixabay

Innsbruck, Avstrija

Če imaš raje kot tople kraje pristno zimsko doživetje, se odpravi v »prestolnico Alp«. Tam lahko v istem dnevu smučaš, raziskuješ mogočno palačo, se sprehajaš med trgovinicami in si privoščiš slasten štrudel. Mesto se nahaja sredi neokrnjene narave, skrito med visokimi gorskimi vrhovi. Ker so naši severni sosedi mojstri v organizaciji božičnih sejmov, je december idealen mesec za obisk Innsbrucka.

Raznobarvne hiše pred zasneženimi gorami
Foto: Alexandra Smielova iz Unsplash
Prejšnji članekNekaj predlogov za Liffe 2022!
Naslednji članekPrihodnje leto bo v znamenju Karla Destovnika Kajuha!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.