Top 10 Talin: znamenitosti in atrakcije estonske prestolnice

Morje in mesto v ozadju
Foto: Angelo_Giordano iz Pixabay

Še ena izmed baltskih prestolnic, ki pa je za razliko od Rige in Vilne precej bolj turistična. Eden izmed razlogov so dobre povezave s trajekti iz Helsinkov, ki omogočajo enodnevne izlete s Finske v Talin. Mesto je poznano po svoji kulturni in zgodovinski vlogi, zaradi številnih znamenitosti pa ogledu Talina nameni vsaj tri dni. Ponoči se lahko prepustiš tamkajšnjemu nočnemu življenju, ki je posebej živahno med vikendi. Najlepši čas za obisk mesta je jesen, zanimiv pa je tudi obisk v prazničnem času.

Preberi si, kaj vse ponuja estonska prestolnica: Talin.

Vrata Viru odpirajo pot v stari del mesta Talin

Mestna Vrata Viru (Viru värav) so vhod v staro mestno jedro. Med širjenjem ceste in vhoda so bila delno porušena, ohranila pa sta se stranska stebra, ki sta stala poleg mestnih vrat. Poleg njiju se nahaja še tako imenovani bastijon, velik in debel obrambni stolp, ki je včasih mestu dajal dodatno zaščito pred morebitnimi napadalci. V staro mestno jedro se lahko sprehodiš tudi skozi Morska vrata (Suur Rannavärav), ki stojijo na drugi strani starega dela mesta. Ta naj bi pozdravila in impresionirala obiskovalce z morja, zato so poleg zgradili še Stolp debele Margarete. Imenu primerno je stolp precej nizek, a ima premer kar 82 metrov, zgolj zidovi pa so debeli 5 metrov.

Vhod v mesto z dvema obrambnima stolpoma
Foto: hanswell iz Pixabay

Srednjeveški center mesta Talin

Staro mesto, ki je svojo podobo dobilo med 15. in 17. stoletjem, spada na UNESCO-v seznam kulturne dediščine. Sprehod po njegovih ulicah odkriva veliko število zanimivih hiš, ki jih krasijo kipi, reliefi in napisi na fasadah. Lahko se odločiš tudi za voden ogled mesta Talin, ki ga organizirajo tamkajšnji študenti. Pri tem boš zgodovino mesta spoznal skozi oči domačina in to brezplačno. Sprehod po starem delu mesta zaključi z dobrim kosilom ali večerjo v eni izmed odličnih restavracij, kjer strežejo avtentične estonske jedi. Restavracije zagotavljajo prijetno vzdušje in zmerne cene.

Pogled z neba na cerkve in ostale zgradbe v mestu
Foto: NSTomlinson iz Pixabay

Grad Toompea

Na griču Toompea so v 15. stoletju postavili grad, kjer so tekom zgodovine imeli sedež vladarji. Leta 1920 so v ekspresionističnem stilu dogradili še stavbo, kjer ima danes sedež estonski parlament. Med najbolj prepoznavnimi ostanki srednjega veka je stolp Visoki Herman (Pikk Hermann). Na vrhu 45 metrov visokega stolpa plapola estonska zastava kot simbol estonske samostojnosti. Med tednom so organizirani vodeni ogledi gradu v angleščini, ruščini in estonščini.

Talinski televizijski stolp

Televizijski stolp je s 314 metri najvišja zgradba v Estoniji. Dviga se nad vzhodnim delom mesta in z razgledne ploščadi v 21. nadstropju omogoča osupljive razglede. Tam najdeš tudi odlične restavracije in interaktivne table o zgodovini Talina in Estonije. Na najvišjo razgledno ploščad v severni Evropi ne pozabi vzeti fotoaparata! Za vse adrenalinske odvisnike ponujajo atrakcijo »Walk on the Edge experience«, pri kateri se lahko sprehodiš po robu zunanje terase razgledne ploščadi. Medtem ko pogleduješ v 175 metrov globoko praznino, si seveda ustrezno varovan in privezan. Vstopnice za ogled stolpa je priporočljivo kupiti že v naprej, prek spleta, saj se tako izogneš čakanju v dolgi vrsti.

Estonski pomorski muzej in pristanišče za hidroplan

Pristanišče za hidroplane iz leta 1916 je danes del Estonskega pomorskega muzeja in v svoji betonski notranjosti v soju luči razkriva številne zanimive eksponate. Poleg hidroplanov so razstavljeni še zgodovinski čolni in podmornice, nekateri eksponati pa segajo v čas prve svetovne vojne. Na prostem je razstavljenih še več ladij in jaht. Za dodatno popestritev poskrbijo simulatorji poletov in plovbe s podmornico.

Stolnica Aleksandra Nevskega

Stolnica Aleksandra Nevskega ima unikaten izgled: rdeči zidovi, beli ornamenti in črne kupole. Zanimiva je tudi notranjost, kjer si lahko ogledaš ikonostas in čudovite mozaike. Vstopnine ni 😉. Katedrala je bila dokončana leta 1900, ko je bila Estonija še del Ruskega imperija. V prvi polovici 20. stoletja je mnogo Estoncev stolnico videlo kot simbol ruskega tiranstva nad Estonijo, zato so se oblikovale številne pobude za rušitev katedrale. To se na srečo ni zgodilo in danes je katedrala najpopularnejša turistična destinacija v Talinu.

Katedrala s črnimi kupolami
Foto: 12019 iz Pixabay

Talinski hotel ali muzej KGB?

V zgornjem nadstropju Hotela Viru se skriva muzej KGB. Točno tam, kjer so se včasih za napisi »technical rooms« skrivali KGB-jevci. Že v sovjetskih časih je bila ta skrivnostna zgradba luksuzni hotel, ki pa je kasneje postal poznan po številnih skritih kamerah, prisluškovalnih napravah (skrite so bile celo v mizah v hotelski restavraciji) in skrivnostnem zgornjem nadstropju. Ogled je mogoč le s predhodno rezervacijo skupinskega ogleda, ki pa ni drag. Ogled je zanimiv in temačno zgodovinsko tematiko predstavi tudi s pomočjo humorja. Po ogledu lahko v hotelskem »Valuta Baar-u« (več o njegovem zgodovinskem pomenu izveš med ogledom 😉) spiješ še kak »sovjetski« koktajl in prisluhneš zgodbam iz sovjetskih časov, ki se predvajajo na velikem zaslonu.

Park Kadriorg in palača

Edina baročna palača v Estoniji je bila skupaj s parkom zgrajena več kot 300 let nazaj. V parku se lahko sprehodiš po zelenih promenadah in uživaš v pogledih na mlake, kjer se sončijo labodi. Zanimiva sta tudi rožni vrt in estetsko dovršeni japonski vrt. V prostornih dvoranah palače so razstavljene zbirke tuje umetnosti, v parku pa se nahajajo tudi številni drugi muzeji.

Lepo urejeni vrtovi s fontano in palača v ozadju
Foto: Frederic Köberl iz Unsplash

Kreativno v Talinu

Znotraj estonske prestolnice umetniki najdejo svoje zatočišče v kompleksu Telliskivi Creative City blizu starega mesta. V nekdanjem industrijskem kompleksu so postavili številne galerije, trgovinice, kreativna podjetja in start-upe ter restavracije. Letno se tu zvrsti več kot 800 kulturnih dogodkov, vsako soboto pa poteka tudi bolšji trg. V kreativnem mestu se skriva tudi več kot 20 primerkov ulične umetnosti. Kraj je priljubljen tako za sprostitev kot sklepanje poslov, predvsem pa omogoča zbiranje ljudi s podobnimi interesi.

Talin: rojstni kraj marcipana

Kot se z odličnimi specialitetami rado zgodi, si tudi izum marcipana pripisuje več narodov. Nekateri tako menijo, da sladka mandljeva krema izhaja iz Nemčije, drugi trdijo, da je marcipan izumil mož, ki je delal v lekarni Raeapteek v Talinu. Ne glede na to, kateri zgodbi verjameš, je najboljši kraj v Estoniji za preizkušanje te specialitete čokoladnica Kalev. Nahaja se v zgodovinski četrti Rotermann, le nekaj korakov od talinskega pristanišča. Čokoladnica turistom ponuja dveurne delavnice, kjer pod vodstvom profesionalnega slaščičarja izdelajo čokoladne praline ter oblikujejo in barvajo marcipan. Čokoladnica je vredna obiska tudi, če za delavnico zmanjka časa, saj so darilne škatle marcipanovih dobrot, marcipanove figurice in ročno izdelane čokolade sladek spomin s potovanja.

Prejšnji članekPfizerjev škandal se bo končal z ogromno kaznijo
Naslednji članekLjudje nismo tako odporni na vročino, kot smo mislili

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.