Pfizerjev škandal se bo končal z ogromno kaznijo

Kirkland, Quebec, Canada - September 3, 2021: Pfizer Canada head office in Kirkland, Quebec, Canada. Pfizer Inc. is an American multinational pharmaceutical and biotechnology corporation.
Foto: JHVEPhoto iz iStock

Vladni organ CMA (Competition and Markets Authority) je ugotovil, da sta farmacevtski družbi Pfizer in Flynn zlorabili svoj prevladujoči položaj in angleški nacionalni zdravstveni službi (National Health Service) zaračunavali previsoke stroške zdravila za epilepsijo.

Farmacevtsko podjetje Pfizer bo zato kaznovano z globo 63 milijonov funtov (približno 75 milijonov evrov), podjetje Flynn pa z 6,7 milijona funtov (8 milijonov evrov).

Preiskava podjetij Pfizer in Flynn

Globe so rezultat poglobljene preiskave, ki jo je opravil vladni organ za konkurenco in trge CMA (Competition and Markets Authority). Ugotovili so, da sta podjetji Pfizer in Flynn več kot štiri leta zaračunavali nepošteno visoke cene za kapsule fenitoina. Zaradi tega so se nacionalni zdravstveni službi stroški za zdravilo v enem letu povečali z 2 milijonov funtov na kar 50 milijonov funtov.

Fenitoin je nujno potrebno zdravilo, ki ga na tisoče ljudi v Združenem kraljestvu dnevno uporablja za preprečevanje življenjsko nevarnih epileptičnih napadov.

Prescription drugs on an orange background with a pill bottle. Orange pills.
Foto: Christina Victoria Craft iz Unsplash

Kako sta podjetji dvignili cene?

Zdravilo za preprečevanje epileptičnih napadov je bilo prej znano pod imenom Epanutin, a so mu podjetja odvzela blagovno znamko. To pomeni, da zanj ni več veljala cenovna regulacija in so lahko podjetja cene določala po lastni presoji.

Ker sta bili družbi Pfizer in Flynn takrat prevladujoča dobavitelja zdravila v Združenem kraljestvu, nacionalni zdravstveni sistem ni imel druge izbire, kot da za zdravilo plača napihnjeno končno ceno. Kot že omenjeno, so se nacionalni zdravstveni službi stroški nakupa zdravila v enem letu povečali z 2 milijonov funtov na 50 milijonov funtov naslednje leto.

VIRgov.uk
Prejšnji članekDinozavri so po množičnem izumrtju svet zavzeli v mrazu
Naslednji članekTop 10 Talin: znamenitosti in atrakcije estonske prestolnice

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.