Top 10 München – znamenitosti Bavarske prestolnice, ki jih ne smeš izpustiti

Top 10 Munchen
Top 10 Munchen Foto: Noppanun Lerdwattanapaisan iz iStock

Tretje največje mesto v Nemčiji je od Ljubljane oddaljeno slabih pet ur vožnje z avtom. Ker ponuja številne muzeje in znamenitosti, je njegov ogled zanimiv tudi v hladnejši polovici leta. Glavno mesto Bavarske je poznano po svoji arhitekturi, kulturi in seveda vsakoletnem festivalu piva, Oktoberfestu. München ga tradicionalno gosti že od leta 1810, obiščejo pa ga gostje z vsega sveta. Ob obisku mesta poskusi pivske preste, klobase, krompirjevo solato, kislo zelje in ostale kulinarične dobrote. Leta 1972 so v Münchnu potekale olimpijske igre, leta 2006 pa nekatere tekme svetovnega prvenstva v nogometu, zaradi katerega so zgradili tudi povsem nov nogometni stadion.

Marienplatz: mestni trg Münchna

Največ dogajanja v mestu se odvije v starem mestnem jedru, posledično je na slovitem mestnem trgu, Marienplatz, skoraj vedno gneča. Že leta 1158 je pridobil naziv mestnega trga, ob njem pa stojita tako stara mestna hiša (Altes Rathaus) kot tudi Nova mestna hiša (Neues Rathaus). Ogromen trg obkrožajo tudi druge veličastne in pomembne stavbe ter ulice s številnimi restavracijami, lokali in prodajalnami. Od konca novembra do konca decembra te tu čaka še Christkindlmarkt ali božični trg, ki je poleg Oktoberfesta verjetno najpomembnejši dogodek za prebivalce mesta. Na stojnicah najdeš poleg ročno izdelanih igrač in okraskov za jelko najrazličnejše dobrote: sladkarije, medenjake, prigrizke in prekajeno meso. Seveda tudi v Münchnu pozimi ne manjka kuhanega vina.

munich, marienplatz, town hall
Marienplatz Foto: designerpoint iz Pixabay

Viktualienmarkt: Münchenska mestna tržnica

V neposredni bližini glavnega trga se nahaja mestna tržnica, kjer najdeš bogato ponudbo. Najpogostejši (in hkrati precej običajni) produkti so sadje, zelenjava, cvetje ter mesni in mlečni izdelki. Ti so razstavljeni na lično urejenih stojnicah. Glavna znamenitost je zagotovo pivska postojanka (Biergarten). Majhne ulične restavracije in glavna »pivnica« so idealna priložnost za kosilo po raziskovanju mesta in nakupovanju na tržnici. Privoščiš si lahko klobase, hrenovke, svinjsko kračo ali ribje dobrote ter zelje, kruh in krompir. Zraven pa seveda poln vrček piva. V Münchnu poskusi tudi njihovo presto. Ta je precej velika, izdelava iz kvašenega testa in primerna celo za različne sendviče.

People at the Munich Viktualienmarkt. Munich's most famous permanent food market. Munich, GERMANY - August 2022
Viktualienmarkt v MunchnuFoto: MikeDot iz iStock

Stadion Allianz Arena

Nogometni stadion Allianz Arena, ki ga domačini imenujejo tudi gumenjak, gosti dva profesionalna nogometna kluba: FC Bayern München in TSV München. Za prave nogometne navdušence je na voljo tudi voden ogled stadiona.

alliance, allianz arena, football club
Stadion Allianz Arena
Foto: planet_fox iz Pixabay

Englischer Garten: raj za deskarje v središču Münchna

Med destinacijami za deskanje zagotovo nisi pomislil na München, saj ga do najbližjega morja loči približno 300 kilometrov zračne razdalje. Kljub temu je v središču mesta ogromen javni park z umetno zgrajenim valom na reki Isar, kjer se prav zares zbirajo deskarji in jezdijo na pravem valu sredi mesta. S tem so postali tudi velika atrakcija za vse obiskovalce in turiste. Englischer Garten oziroma Angleški vrt je bil ustanovljen že leta 1789, nato pa so ga vseskozi ohranjali in celo povečevali. Danes je s površino 3,7 km2 eden največjih evropskih urbanih javnih parkov. Po velikosti prekaša celo Centralni park v New Yorku. Priljubljena mestna točka za rekreacijo in oddih se razteza od centra mesta do skrajnega severovzhodnega dela mesta.

River Surfing In Munich with Mick Fanning

Deutches Museum

München je znan po največjem muzeju znanosti in tehnologije na svetu. Za je bil ustanovljen 28. junija 1903 na srečanju Združenja nemških inženirjev (VDI) na pobudo Oskarja von Millerja. Muzej pokriva 50 različnih področij znanosti in tehnologije ter obsega okoli 28.000 razstavnih eksponatov. Letno ga obišče kar 1,5 milijona obiskovalcev.

Munich, Germany - September 12: famous german museum (deutsches Museum) with new entrance area in munich on September 12, 2018
Foto: FooTToo iz iStock

Palača Nymphenburg

Leta 1255 je mesto München in ozemlje, ki meji nanj, prišlo pod vladavino legendarne dinastije Wittelsbach. Ta je leta 1507 združila celotno bavarsko, deželam pa je vladala do revolucije leta 1918. Palača Nymphenburg je dom zadnjih potomcev Wittelsbachovih in velja za eno najlepših znamenitosti na Bavarskem. Pred palačo se razteza lično urejen vrt s fontanami in vodnjaki, cvetlicami in promenadami.

munich, castle, sightseeing
Palača Nymphenburg
Foto: ChiemSeherin iz Pixabay

BMW Welt

Si vedel, da je izmed vseh Münchenskih znamenitosti najbolj obiskana turistična atrakcija muzej BMW Welt? Ta še zdaleč ni zanimiv le za vse avto-moto navdušence. Že futuristična oblika stavbe, ki je zgrajena iz stekla in jekla, je nekaj posebnega. V notranjosti so razstavljeni najnovejši modeli avtomobilov in motorjev BMW, v muzeju pa je predstavljena zgodovina blagovne znamke. Vključeni so tudi futuristični prototipi avtomobilov, koles in celo letal. Obisk muzeja je odlično doživetje za celotno družino, saj je interaktiven in ponuja posebne dejavnosti za otroke. Po ogledu se lahko okrepčaš v eni izmed restavracij, ki so del BMW Welt. Ogled muzeja je brezplačen!

Dachau: temačna zgodovina le nekaj kilometrov od Münchna

Če te zanima tudi temačna plat nemške zgodovine, se z javnim transportom odpravi 16 kilometrov severozahodno od mesta. Zlovešči Dachau je poleg Auschwitza verjetno najbolj poznano koncentracijsko taborišče. Odprto je bilo že leta 1933 in gre za prvo uradno nacistično taborišče. Prvotno naj bi bilo namenjeno političnim zapornikom, a so tja kmalu začeli nameščati tudi Jude, homoseksualce, Rome in druge preganjane skupine. Med leti 1933 in 1945 je bilo tam zaprtih okrog 200.000 ljudi, od tega naj bi jih več kot 40.000 na taborišču umrlo. Taborišče je bilo med drugim prizorišče prisilnega dela, mučenja in strašljivih medicinskih eksperimentov. 29. aprila 1945 so taborišče osvobodili in rešili več kot 30.000 taboriščnikov. Danes je Dachau odprt za ogled (brezplačno).

Dachau, Germany - July 4, 2011 : Dachau Concentration Camp Memorial Site.
Foto: krasman iz iStock

Müllersches Volksbad

Kupola v slogu Art Nouveau pokriva enega najlepših bazenov v Evropi. Čeprav nima najbolj norih vodnih toboganov in atrakcij, je kopališče vredno obiska. Spominja na kopalni tempelj in vključuje 30-metrski bazen, segret na prijetnih 27 stopinj Celzija. Ta je bil v preteklosti namenjen izključno moškim, zato je zraven tudi manjši in nekoliko toplejši bazen, ki je bil namenjen ženskam. Danes lahko ne glede na spol zaplavaš v obeh bazenih. Preizkusi tudi rimske parne kopeli in finsko savno z aromami. Najbolje je, da prineseš svojo brisačo, da ti je ne bo potrebno kupiti. Kopališče vsebuje baročne poteze z bronastimi kipci, stenskimi poslikavami, štukaturami in drugim okrasjem.

Munich, Germany June 09, 2018: Müllersches Volksbad and River Isar, Munich, Germany
Foto: nedomacki iz iStock

Frauenkirche: pogled na München s 100-metrskega zvonika

Najbolj znana cerkev v mestu z dvema zvonikoma je eden izmed prepoznavnih znakov Münchna. Gotska cerkev je bila postavljena v 15. stoletju. Zvonika sta visoka skoraj 100 metrov. Južni zvonik je odprt za obiskovalce in ponuja razgled nad celotno mesto. Cerkev je znana tudi po »hudičevi stopinji« v notranjosti.

woman church, munich, towers
Frauenkirche
Foto: moerschy iz Pixabay
Prejšnji članekBi bili radi vedno »FIT«?
Naslednji članekUL podelila 14 nazivov zaslužni profesor in zaslužna profesorica

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.