Bi bili radi vedno »FIT«?

aplikacija Ohranite kondicijo Huawei Watch GT 4

Ni dvoma, da je sodobna pametna ura mnogo več kot zgolj podaljšek telefona na zapestju in naprava za prikaz točnega časa. To še posebej velja za Huawei Watch GT 4, ki poleg drugih zmogljivosti celovito spremlja tudi vnesene in porabljene kalorije.

Z razvojem tehnologije smo bili priča dosežkom, za katere smo še pred kratkim mislili, da niso mogoči. Optično merjenje srčnega utripa je postalo izredno natančno in obenem se je izkazalo, da je tipalo sposobno meriti še druge fiziološke znake, kot je nasičenost kisika v krvi. Govori se, da naj bi kmalu celo ocenilo raven sladkorja v krvi. A pred tem je Huawei poskrbel za natančno spremljanje kalorij, kar je za dobro počutje in vzdrževanje telesne kondicije nadvse pomembno.

Zakaj so kalorije tako zelo pomemben podatek, da so, sicer z natančnostjo prek palca, skušale porabo kazati že prve nosljive naprave? Razlog je jasen in obenem preprost. Ker vplivajo na dobro počutje in na primerno telesno težo, pomena katere se v sodobni družbi vse premalo zavedamo. Organizem potrebuje energijo. Zagotovi jo presnova oziroma kemični proces, ki hrano in pijačo spremeni v molekularno gorivo za delovanje celic. Od življenjskega sloga in predvsem gibanja, a tudi od fizioloških potreb, pa je potem odvisno, koliko sprejete energije organizem sproti porabi in koliko se je začne nekje kopičiti.

Telo ves čas porablja kalorije, saj potrebuje energijo za čisto vse, kar počnemo. Celo ko spimo, ležimo pred televizorjem ali sedimo pred računalnikom in se trudimo opraviti svoje delovne zadolžitve. Seveda je »poraba« v teh primerih občutno manjša, kot kadar se intenzivno ukvarjamo s športom oziroma vadimo v telovadnici. Če med mirovanjem na primer organizem porabi 100 kalorij na uro, jih med tekom desetkrat več. Pomembna je torej razlika med porabo, ki je posledica ohranjanja življenjskih funkcij, in porabo, ki je posledica intenzivnejše telesne dejavnosti. Medtem ko pametne ure in športne zapestnice zlahka razmeroma natančno ocenijo porabo kalorij med vadbo, jo težje takrat, ko telo miruje. Oziroma so jo, kajti ravno v tej podrobnosti se izkaže pametna ura Watch GT 4 oziroma natančneje na njej nameščena aplikacija »Ohranite kondicijo«.

Da deluje, kot mora, zahteva, da z vso resnostjo in natančnostjo vnašate zaužite kalorije. Ni vedno preprosto, toda s pravim pristopom in informiranjem je vsekakor možno. Nobena naprava teh podatkov ne more spremljati samodejno. Vnos kalorij prilagajate v aplikaciji Zdravje na pametnem telefonu. Postopek je razmeroma preprost in dovolj informativen. Nato vajeti prevzeme pametna ura. V realnem času spremlja aktivne kalorije, porabo kalorij med mirovanjem in kalorični primanjkljaj. Cilje zlahka prilagodite, na primer v kolikšnem času želite doseči zastavljeno telesno težo, pametna ura pa vas bo pravočasno opomnila, ko niste na dobri poti, da jih dosežete.

Stanje vnosa in porabe kalorij lahko kadarkoli preverite na zaslonu pametne ure, tako da med nameščenimi aplikacijami izberete in zaženete aplikacijo »Ohranite kondicijo«. V zgornji polovici zaslona je preprosto razumljiv »merilnik« s kazalcem, ki je v zelenem ali rdečem območju, kar podobno kot v avtomobilu kaže na kalorični primanjkljaj. Razliko med vneseno in porabljeno energijo. Kadar je v zelenem območju, to pomeni, da ste porabili več kalorij, kot ste jih vnesli s pijačo in jedačo. Cilj vsakega, ki želi zmanjšati telesno težo. Pod pogojem, da ste bili pri zapisu vnesenega čim bolj resnicoljubni.

Pametna ura Huawei Watch GT 4 je po zaslugi aplikacije bolje prilagojena sodobnemu človeku, ki se načeloma premalo giba, a ima željo, da bi spremenil nezdrav življenjski slog. Že to, da so vedno na dosegu »roke« podrobni podatki veliko pomaga. Ko boste spoznali, koliko kalorij dejansko vnašate z obroki, jih boste po potrebi spremenili ali zmanjšali njihovo kalorično vrednost. Poleg tega pa boste tudi vedno na tekočem, ali sta na poti do želenega cilja oziroma koliko ste od njega oddaljeni.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.