Ocena filma: Želja

Želja je Disneyjev animirani film
Želja je Disneyjev animirani film

Želja (Wish) je Disneyjev animirani film, ki se nekako vrača nazaj k tistemu načinu animacije, zaradi katerega je bil Disney to, kar je bil. Seveda in žal govorimo o pretekliku, saj prav zares izjemnega animiranega filma s strani Disneyja nismo uzrli že več let, razen v primeru, ko smo posegli po legendarnih naslovih iz arhivov. Torej, kako se je izkazal animirani film Želja?

Želja, film ob 100. obletnici Disneyja

Kralj Magnifico je s kraljico Amayo ustanovil kraljestvo Rosas v Mediteranskem morju. S pomočjo magije in čarovništva ima zmožnost izpolnjevanja želj svojih podanikov oziroma prebivalcev kraljestva. Vsak od njih se odreče spominu na svojo željo, kralj pa jih v zameno zapečati in zaščiti, dokler jim ne izpolni. Enkrat mesečno Magnifico na slovesnem dogodku izbere eno željo, ki jo izpolni.

Asha je glavna junakinja filma Želja
Asha je glavna junakinja filma Želja Foto: on tmdb

17-letna Asha se pripravlja na razgovor za delo Magnificove vajenke na dan 100. rojstnega dne njenega dedka Sabina v upanju, da bo Magnifico izpolnil njegovo željo, ki bi navdihnila ljudi. Intervju poteka dobro, dokler Asha ne zaprosi za izpolnitev Sabinove želje, kar pa Magnifico zavrne, saj v neulovljivosti želje vidi potencialno grožnjo njegovi moči. Asha uvidi, da Magnifico nikoli ne namerava vrniti neizpolnjenih želja njihovim lastnikom, in ko podvomi o njegovih metodah, je Magnifico ne sprejme za vajenko in ji zagrozi, da ne bo nikoli izpolnil želja njenega dedka in mame.

Asha poskuša Sabina in mamo prepričati, da je Magnifico prevarant. Vznemirjena odide v gozd in si sama zaželi zvezdo. Na njeno presenečenje se zvezda spusti z neba v obliki male in prikupne svetlobne krogle, ki jo poimenuje Zvezda. Zvezdina čarovnija da gozdnim živalim, vključno z Ashinim kozličkom Valentinom, sposobnost govora. Zvezdino prisotnost pa hitro zaznajo vsi v kraljestvu in Magnifico se zaradi tega počuti ogroženega. Kljub Amayinim prošnjam se obrne na prepovedano temno magijo, da bi ohranil svoj položaj moči, medtem ko njegovi podaniki začnejo dvomiti v njegov način vladanja.

Disneyjeva želja kot simbol za pomanjkanje navdiha

Disney leta 2023 praznuje svojo 100. obletnico, katere pomemben del je tudi Želja. V času, ko se Disney že več let ukvarja s kritikami na račun neizvirnosti in pomanjkanja navdiha, se Želja zdi kot varna igra. Čeprav so velika tarča predvsem igrani filmi, se Disney preprosto ne more ogniti kritikam na račun animiranih filmov.

Čudni svet (Strange World, 2022), Encanto (2021) in Raya in poslednji zmaj (Raya and the Last Dragon, 2020) niso bili finančni uspeh, medel odziv gledalcev pa tudi ni pripomogel k trenutnemu pogledu na nekoč najbolj navdihujoč studio na svet. Po nakupu Pixarja jim lahko priključimo še filme Luka (Luca, 2021), Jaz, rdeči panda (Turning Red, 2022) in Kozmoblisk (Lightyear, 2022) ter v manjši meri še letošnje Elemente (Elemental, 2023). Slednji film je verjetno izjema, saj je spisal zanimivo pot do zaslužka in postal Disneyjev največji finančni uspeh v animaciji to desetletje.

Kralj Magnifico, ki ima moč izpolnjevanja želja
Kralj Magnifico, ki ima moč izpolnjevanja želja Foto: on tmdb

Želja ni slab film, mogoče je celo med boljšimi v zadnjih letih, a je ta meja postavljena precej nizko. Disney je na svojo stoto obletnico izdal film o izpolnjevanju želja, ki pa je v veliki večini brez duše in daleč stran od tega, da bi navdihoval generacije. Na slab dan bi lahko rekli celo, da je Disney dokončno izgubil kompas v zgodbah, ki jih ustvarja.

Prav to, zgodba, je največja težava animiranega filma, ki sta ga režirala Chris Buck (Tarzan, Divji valovi, Ledeno kraljestvo) in Fawn Veerasunthorn, ki je sodelovala pri filmih Ledeno kraljestvo, Moana, Zootopia in Raya in poslednji zmaj. Scenarij je skupaj z Alison Moore spisala Jennifer Lee, ki je v veliki meri »kriva« za uspeh filmov Ledeno kraljestvo in Zootopia. Glasbeno podlago in pesmi so ustvarili David Metzger, Benjamin Rice in Julia Michaels, ki je v karieri spisala pesmi za Seleno Gomez, Demi Lovato, Fifth Harmony, Shawna Mendesa, Britney Spears, Justina Bieberja, Hailee Steinfeld in Gwen Stefani. Če se za trenutek zadržimo pri pesmih, se njihova kakovost nekoliko izgubi s sinhronizacijo, a tako pač je – četudi je sinhronizacija v Sloveniji na izjemno visokem nivoju. 

Valentino, prikupna kozica, ki se pridruži Disneyjevi tradiciji živalic v stranskih vlogah
Valentino, prikupna kozica, ki se pridruži Disneyjevi tradiciji živalic v stranskih vlogah Foto: on tmdb

Ali je Želja film vreden ogleda?

Da in ne. Pogosto Pixarjevim animiranim filmom in zlati eri Disneyja (Levji kralj, Aladin, Mala morska deklica, Lepotica in zver …) pravimo, da so družinski filmi. V njih lahko uživajo tako otroci, kot odrasli, brez da bi se kdo dolgočasil ali zavijal z očmi. V zadnjih letih se zdi, da je taka verzija risanke/animiranega filma skorajda izginila. Želja ni v celoti film za otroke, saj ima precej počasnih prizorov in dolgočasja. Želja v celoti ni film za odrasle, saj ima noro predvidljivo zgodbo, neumen humor in nezanimive like.

Nekaj trenutkov magičnosti ni dovolj, da lahko Željo okličemo za mojstrovino ali zelo dober film. S pomočjo mladostniškega izraza je Želja “meh” film, ki bo pri gledalcu ekstremno hitro pozabljen. Glavni adut je verjetno animacija, ki pa ne odtehta vseh ostalih težav.

ŽELJA [Wish] | sinhronizirano | v kinu od 22. novembra

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Želja (Wish)
Prejšnji članekKaj je ketamin? Droga, zdravilo, anestetik?
Naslednji članekDecember v Münchnu: Vodič po božičnih sejmih v Münchnu
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-zeljaŽelja (Wish) je Disneyjev animirani film, ki se nekako vrača nazaj k tistemu načinu animacije, zaradi katerega je bil Disney to, kar je bil. Seveda in žal govorimo o pretekliku, saj prav zares izjemnega animiranega filma s strani Disneyja nismo uzrli že več let,...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.