Kaj je ketamin? Droga, zdravilo, anestetik?

Inscription KETAMINE on the notepad next to the pills. Ketamine is on the table.
Foto: bin kontan iz iStock

Ketamin je diasociativni anestetik, ki je bil razvit za uporabo v medicini in veterini, vendar ga bolj poznamo po njegovih stranskih učinkih. Povzroča namreč halucinacije, kar so ljudje izkoristili za zadevanje s ketaminom. Pomembnost ketamina za zdravstvo pa ponovno pridobiva na veljavi, saj se vse pogosteje govori o uporabnosti ketamina pri zdravljenju depresije.

Kaj je ketamin?

Je halucinogena psihoaktivna substanca, kar pomeni, da lahko povzroči, da se oseba počuti, kot bi bila v drugi resničnosti – kot da bi živela v filmu ali sanjah. Ketamin je izdelan kot tekočina, ki jo lahko vbrizgamo v telo, vdihnemo skozi nos ali zaužijemo v obliki tablete

Blackboard with the chemical formula of Ketamine
Kaj je ketamin? Foto: Zerbor iz iStock

Uporablja se kot splošni disociativni anestetik med medicinskimi posegi, da bolnik postane nezavesten. Uporablja se lahko na primer na urgentnih oddelkih pri naravnavanju zlomljenih kosti ali bolečih ran. V majhnih odmerkih ga lahko zdravniki uporabljajo za zdravljenje hudih bolečin. Uporablja se tudi v veterinarskih klinikah.

Ketamin, med drugim znan tudi kot special K, super K in vitamin k (kar ni enako kot vitamin K, ki je v resnici potreben, da pride do strjevanja krvi), se pri nedovoljeni uporabi pogoltne ali upari, da nastane prah, ki ga je mogoče inhalirati skozi nos (podobno kot kokain). Je brez vonja in okusa, zato se lahko dodaja pijačam, ne da bi ga odkrili in lahko povzroči izgubo spomina. Ker so ga zaradi njegove sposobnosti uspavanja nič hudega slutečih žrtev uporabljali za spolne napade, ketamin velja tudi za drogo za posilstvo, kar je tudi glavni razlog za slabo splošno mnenje o njem.

Ketamin v stroki

Ljudje, ki ketamin uporabljajo nezakonito, za rekreativno uporabo, to običajno počnejo zaradi njegovih učinkov, ki vplivajo in spreminjajo um. Ketamin v manjših odmerkih lahko deluje kot poživilo. V večjih odmerkih lahko povzroči sanjska stanja in halucinacije ter pogosto popoln občutek prepada med fikcijo in stvarnostjo. Ljudje, ki ga uporabljajo, poročajo o različnih občutkih, od prijetnega občutka lebdenja do popolne ločenosti od telesa.

Zdravstvena stroka in znanstveniki so te stvari iz zanimanja začeli raziskovati, z namenom odkritja novih zdravilnih učinkovin in apliciranja v zdravstveno nego. Ugotovili so, da zaradi svojih vplivov na nevronske strukture v možganih in njegovega vpliva na nevroplastičnost, tudi pri pacientih, katerih nevroplastičnost je zaradi starosti zmanjšana. Lahko ga uporabljajo za zdravljenje patoloških nevronskih motenj in duševnih bolezni v obliki terapije.

Stethoscope, pills and notebook with ketamine text on the medical table.
Foto: Zolak iz iStock

Pričevanja bolnikov kažejo na nove možnosti

Pričevanja bolnikov in na stotine manjših študij kažejo, da je anestetik na recept ketamin potencialno uporaben pri zdravljenju duševnih bolezni, kot sta huda depresija in samomorilno razmišljanje. Vendar so zdravstveni strokovnjaki zaskrbljeni zaradi njegove vse pogostejše in razširjene uporabe pod ohlapnimi varnostnimi pogoji.

Prejšnji mesec je v Združenih državah Amerike Agencija za hrano in zdravila (Food and Drug Administration, FDA) objavila obvestilo za bolnike in ponudnike storitev, v katerem je opisala potencialno resne fizične in psihološke nevarnosti ketamina, ki se pogosto daje na klinikah ali v ordinacijah zdravnikov z intravensko infuzijo ali injekcijo in povzroča skoraj psihadelično stanje, polno fantastičnih misli in podob.

Agencija FDA je tudi trdila, da zaradi odobritve uporabe tega zdravila le med operacijo ni bilo izvedenih zanesljivih kliničnih preskušanj za širok spekter bolečin in duševnih motenj, za katere se zdravilo uporablja.

»Splošni profil koristi in tveganja ketamina za zdravljenje psihiatričnih motenj še ni popolnoma znan,« je zatrdila agencija. (Izjava ne zajema zdravila Spravato, nosnega pršila za dostavo posebne oblike ketamina, esketamina, ki ga je FDA leta 2019 odobrila za odrasle z depresijo, odporno na zdravljenje, kadar se jemlje skupaj z antidepresivi. Vendar nekatere raziskave kažejo, da pršilo ni tako učinkovito kot intravenska različica).

doctor physician and nurse practitioner giving nasal spray to female patient in hospital consultation healthcare industry
Foto: CarlosDavid.org iz iStock

Pomembni neželeni učinki

Ketamin je potrebno dajati le v ustanovah, ki so opremljene za nujne medicinske primere, tako z  znanjem kot izkušnjami, kar na splošno ne velja za številne wellness klinike in ponudnike zdravstvenih storitev na daljavo, ki to zdravilo uporabljajo za različne namene duševnega zdravja in spodbujajo 3 milijarde dolarjev vredno industrijo, ki bo do konca desetletja predvidoma rasla za 10 odstotkov na leto.

Potrebnih je več raziskav, da bi bolje razumeli, komu lahko terapija s ketaminom koristi, kakšen mora biti ustrezen protokol in, kar je najbolj pomembno, kako deluje. Po trenutnem mnenju zdravilo poveča povezave med sinapsami v možganih, kar omogoča razvoj novih nevronskih poti. Medtem ko se pri nekaterih ljudeh med jemanjem zdravila pojavijo le blagi in kratkotrajni simptomi kot so slabost, glavoboli ali želodčne težave, se pri drugih lahko upočasni dihanje ali zviša krvni tlak.

»Če ima nekdo že prej težave s srcem, je to lahko nevarno,« pravi Holmes, ki opozarja, da vsi potencialni bolniki s ketaminom na univerzi Yale predhodno opravijo elektrokardiogram (EKG) srca, med vsako seanso pa se spremljajo njihove življenjske funkcije.

Prav tako ključno je, da nekatere klinike ne zagotavljajo zadostne psihološke podpore. Pacienti so lahko med halucinacijami prestrašeni, pravi Whinkin. Te običajno trajajo manj kot eno uro, kar je veliko krajše kot pri pravih psihedelikih, kot sta psilocibin ali dietilamid lizergične kisline ali LSD. (Da bi izkoristili naraščajoče zanimanje za psihedelično medicino, številne klinike oglašujejo ketamin kot psihedelično terapijo, čeprav to ni pravi psihedelik.)

cooked heroin drugs and injection syringe on black background
Foto: akiyoko iz iStock
Prejšnji članekPodjetji AquafilSLO in E.ON združili moči pri naslavljanju energetskih izzivov
Naslednji članekOcena filma: Želja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.