5 najbolj zdravih alkoholnih pijač

Toast mug cold beer holiday of summer
Foto: kazoka30 iz iStock

Alkohol spremlja človeštvo že tisočletja. Od prvega piva v Mezopotamiji do srednjeveških vin in modernih koktejlov, ga uporabljamo tako za praznovanje kot lajšanje muk. Novoletni šampanjec in »moonshine« obubožanih Ugandcev oba skrivata enak etanol, a verjetno bi se drugemu raje izognili. Seveda tudi najboljši šampanjec povzroča kup bolezni, če ga pijemo preveč, a nekatere pijače so bolj zdrave kot druge.

Zdaj ti predstavljamo pet najbolj zdravih (oz. najmanj škodljivih) alkoholnih pijač.

5. Vodka in gin

cocktail, gin, tonic

Žganja veljajo za najbolj škodljiva zaradi visoke vsebnosti alkohola. Niso pa vsa žganja ista. Velja pravilo, da so čista žganja manj škodljiva za nas. Na primer whisky vsebuje veliko primesi, ki naredijo značilen okus, ki ga je tako ljubil Winston Churchill, vendar tudi dodajo tveganja. Vodka ali gin tako padeta v kategorijo najbolj zdravih žganj in imata tudi nizko kalorično vrednost.

Bojda je gintonic tudi blag afrodiziak. 😉

4. Pivo

beer, mug, refreshment

Daleč najbolj priljubljena alkoholna pijača, ki naj bi povzročala pivski trebušček in rast prsi celo pri moških ima tudi nekaj dobrih kvalitet. Pivo ima nizko vsebnost alkohola, kar nekaj vitaminov in mineralov ter dokazano blagodejno vpliva na trebušno ravnovesje. Svetla piva v sebi skrivajo predvsem veliko vitamina B, temna pa poleg tega še železo in snovi, ki krepijo naše lase, nohte ter kosti.

Zmerno uživanje piva naj bi tudi pomagalo preprečevati srčna obolenja.

3. Cider

apple, drink, fruit
Foto: fichte7 iz Pixabay

Tako kot pivo, je cider lahka alkoholna pijača. Večinoma se ga izdeluje iz jabolčnega soka, ki se ga fermentira, a obstajajo tudi ciderji iz drugega sadja. Zaradi sadne osnove je poln antioksidantov in predvsem vitamina C. Hkrati je za razliko od piva brezglutenski. Zadnja stvar, ki ga postavi nad pivo pa je odličen okus, s katerim se grenko pivo ne more primerjati.

2. Vina

white wine, red wine, the bottle

Vina veljajo za najbolj zdrave alkoholne pijače. Najsi bo šampanjec, belo, rosé, cviček ali portovec, se v vinih skriva veliko vitaminov in mineralov, ki pridejo iz kožic grozdnih jagod. Če jih mešamo z mineralno vodo pa dobimo kombinacijo z nizko alkoholno vrednostjo, kalcijem in magnezijem ter veliko tekočine, po kateri nikoli ne bomo imeli mačka.

Težava vin pa je v tem, da se za ohranjanje kvalitete uporablja žveplo, ki seveda ni nekaj, kar naj bi ljudje konzumirali z veliko žlico.

1. Rdeče vino

wine, red wine, glass

Glede na znanost je rdeče vino najbolj zdrava alkoholna pijača. Vse kar velja za vina v prejšnjem odstavku, rdeče vino opravi še bolje. Zaradi postopka maceracije, ki da rdečemu vinu tudi barvo, je to še bolj polno različnih zdravih substanc iz kožic groznih jagod. Domnevno pomaga preprečevati srčna obolenja, blagodejno deluje na naš želodec in celo pomaga delovanju trebušne slinavke. Zmerne količine krepijo naš imunski sistem, hkrati pa so nizkokalorična opcija med vini.

Prejšnji članekPo poti Fjällräven Kånken nahrbtnika
Naslednji članekŠtudij v tujini? Tu boš dobil informacije iz prve roke

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.