
Ali veste, zakaj vam v kavarni ob kavi postrežejo tudi kozarec vode? Razlogov je več, odgovor pa sega v 16. stoletje v Turčijo in Grčijo, kjer se je začelo pitje kave. V zahodni Evropi se je ta navada pojavila konec 19. stoletja.
Čeprav marsikdo misli drugače, voda, ki so jo nekoč postregli ob kavi, ni bila namenjena pitju. Razlog je bil žlička. Mnoge ženske so se namreč pritoževale zaradi težav z žličko za mešanje kave. Po mešanju je bila žlička umazana, zato so jo morale takšno odložiti na krožniček, kar je veljalo za neotesano in neestetsko.
Da bi rešili ta problem, so gostinci začeli ob kavi streči tudi vodo, da bi gostje lahko splaknili umazano žličko, preden so jo odložili. Ta se je navada spremenila leta 1873, ko so uvedli prve mestne vodovodne sisteme z gorsko izvirsko vodo. Gostinci so takrat želeli dokazati, da svoje napitke pripravljajo s čisto, pitno vodo iz izvira.

Danes se nam zdi povsem normalno, da ob kavi dobimo kozarec vode, čeprav jo je v nekaterih restavracijah in kavarnah treba posebej naročiti. A voda ima tudi pomembno vlogo pri okušanju. Njena naloga je nevtralizirati okus v ustih pred in po pitju kave. Tako odstrani ostanke okusov hrane ali pijače, ki ste jih uživali v zadnji uri, in omogoči, da bolje zaznate okus kave. Še posebej, če je te dobre kakovosti.
Poleg tega voda poskrbi za hidracijo, kar je zelo pomembno, saj ima kofein lahko diuretični učinek. Prav tako pomaga zmanjšati morebitne stranske učinke kofeina, kot sta tesnoba in nespečnost. Ob tem je vredno pomisliti tudi na brezkofeinsko kavo.
Novinar



