Bodi čil, jej čili

Čili je znan kot pekoč sadež, to pa zato, ker določena spojina v njem reagira s čutnimi nevroni. Ko ga poješ, se tvoje telo dokazano segreje, vendar to ni edini učinek, ki ga ima čili. Ta sadež oz. začimba ima nate tudi dobre učinke, katerih se verjetno niti ne zavedaš.

Hranila

Čiliji vsebujejo več vitaminov (A, beta karoten, B, C, E, K), in minerale, kot so kalij, magnezij in železo. Spojina v njem (Kapsaicin) pa ima vpliv tudi na notranje procese telesa.

Počutje

Ob zaužitju čilija se v našem telesu sprosti hormon endorfin, hormon, ki spodbuja prijetna čustva. Po obroku se lahko zato volja obrne na bolj pozitivno.

Zdravje

Zaradi dobrih vlaknin je čili lahko prebavljiv, pomaga pa tudi pri prebavi drugih živil. Poleg tega je dokazano, da znižuje raven slabega holesterola v krvi.

Pomembna prednost čilijev je, da znižujejo nivo krvnega sladkorja. Ker vplivajo na kontroliranje inzulina, so priporočljivi tudi za nekatere bolnike sladkorne bolezni.

Zaradi vseh svojih učinkov čili, med drugim, boljša cirkulacijo in zdravje pljuč ter znižuje možnosti kapi in infekcij.

Ko potegnemo črto, ugotovimo, da je čili, ki je zelo dostopen, zelo dobra domača preventiva. Vsak, ki mu je všeč pekoč okus, bi ga mogel imeti redno na jedilniku.

Spet se sonce svetlika skozi steklo slaščičarne, simfonija sambe simbolno slika solze sadja. Sreča. Svoboda.

Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.