Kako pravilno pripraviti makarone »al dénte«?

italian cuisine
Foto: Tonkovic iz iStock

Priprava makaronov al dénte pomeni, da so kuhani »na zob« – torej čvrsti, a ne surovi. Takšna tekstura je seveda ključna za avtentičen italijanski okus, a mnogim še zmeraj povzroča težave.

Za popoln rezultat vzemite kakovostne testenine in jih kuhajte v veliki količini osoljene vode – približno 1 čajna žlička soli na liter vode oz. 5 gramov. Ko voda zavre, dodajte makarone in nastavite čas kuhanja po navodilih na embalaži.

Al dente pomeni, da jih odcedite približno 1–2 minuti pred koncem priporočenega časa.

Koliko časa kuhati testenine?

Potrebno je paziti, saj čas kuhanja na embalaži pri nekaterih manj znanih blagovnih znamkah ni najbolj točen. Moti se lahko celo za nekaj minut! Če želimo pripraviti al dénte, je pametno, da uporabimo slavne znamke, kot so Barilla, De Cecco, Rummo ipd.

Testenine nato lahko neposredno zamešate v omako, kjer bodo »dokončale« kuhanje in vpile več okusa, a pomembno je, da jih s tem ne prekuhate!

Kam spadajo določene testenine? Katerim jedem dodati katere testenine?

Jan Nebec

Novinar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.