Kam spadajo določene testenine? Katerim jedem dodati katere testenine?

pasta, pesto, farfalle
Pomembno je, da se zagotovi ustrezen vnos hranil. Foto: Pexels iz Pixabay

Testenine so praktično univerzalna jed, saj jih najdemo v številnih kuhinjah po vsem svetu. Tako so testenine tudi ena izmed najbolj priljubljenih, okusnih in raznolikih jedi. Njihova zgodovina sega globoko v preteklost, različne kulture ter kotičke sveta. Vsaka vrsta testenin pa ima svoje edinstvene značilnosti in obliko, zato si v članku lahko prebereš, kam spadajo določene testenine.

1. Ploske testenine: Kam spadajo tagliatelle, fetučini, lasagne in pappardelle?

Pappardelle

Ploske testenine, kot so tagliatelle, fetučini, lasagne in pappardelle, predstavljajo eno izmed najbolj prepoznavnih in okusnih kategorij testenin v svetu kulinarike, saj so tako klasične kot tudi vsestranske. Od ostalih testenin se razlikujejo po svoji ravni, široki in ploski obliki. Med seboj pa se lahko razlikujejo po širini, debelini in dolžini. Tagliatelle so tanke, široke in ravne testenine, medtem ko so fetučini nekoliko širši in debelejši. Lasagne so zelo široke testenine, pogosto pa se uporabljajo za slojevite jedi, kot je klasična lasagna. Za goste omake pa so primernejše pappardelle, saj so širše in imajo izrazit rob.

2. Cevaste testenine: Kam spadajo rigatoni, ziti in penne?

Penne
Foto: on Taste of Home

Cevaste testenine so tradicionalno italijanskega izvora, a so postale priljubljene po vsem svetu, zato jih najdemo tudi v številnih drugih kuhinjah, kot sta ameriška in argentinska. Cevaste testenine so odlične za vse vrste jedi, zaradi svoje cevaste oblike pa so idealne za jedi z omakami, saj se po notranjosti cevi omaka enakomerno razporedi. Posebej primerne testenine za omake so rebrasti peresniki, ki imajo rezane konce, znani pa so po tem, da v svojih ceveh zadržijo omako. Za goste omake pa so primernejši rigatoni, ki so nekoliko večji in debelejši od rebrastih peresnikov. Nekoliko daljše cevaste testenine, ki so izjemno priljubljene v južni Italiji pa so ziti.

3. Spiralne testenine: Kam spadajo fusilli, rotini in gemelli?

Fusilli
Foto: on Taste

Spiralne testenine se lahko med seboj razlikujejo po velikost in obliki spiral, zaradi svoje zanimive oblike pa so postale priljubljene tako pri otrocih kot tudi odraslih in ponujajo veliko priložnosti za kreativnost pri kuhanju. Ena izmed najbolj prepoznavnih spiralnih testenin so fusilli, ki spominjajo na vijake ali vretena, ta oblika pa jim omogoča odlično ujemanje z različnimi omakami. Nekoliko bolj zapleteno obliko kot fusilli imajo rotini, saj se vijaki spiralno obračajo po celotni dolžini testenine. Še bolj zanimiv videz pa imajo gemelli, ki se na določenih mestih združujejo in tvorijo dvojne spirale.

4. Dolge in tanke testenine: Kam spadajo špageti, vermicelli in kapeline?

Red pepper and anchovy spaghetti
Foto: on Good foot

Najbolj znane dolge in tanke testenine so verjetno špageti, ki imajo okroglo prečno razrezano obliko in so znani po svoji vsestranskosti. Špageti se pogosto uporabljajo s pestom, paradižnikovo ali morsko omako, za razliko od testenin vermicelli, ki se pogosto uporabljajo v azijskih jedeh, kot so juhe in solate. Ime »vermicelli« pa v italijanščini pomeni »majhni črvi«, kar odraža njihovo drobno obliko. Dolge in tanke testenine so izjemno priljubljene zaradi svoje hitre priprave, vsekakor pa boš najhitreje pripravil kapeline, ki bodo zaradi svoje tanke oblike zelo hitro kuhani.

5. Polnjene testenine: Kam spadajo tortelini, ravioli in pelmeni?

Tortelini
Foto: on Okusno.je

Polnjene testenine so vrsta testenin, ki imajo notranje polnilo, običajno v obliki nadeva. Znane so predvsem po svoji bogati in okusni notranjosti, nadev pa je lahko izdelan iz različnih sestavin, kot so sir, meso, ribe, zelenjava, gobe, oreščki in začimbe. Najbolj znane polnjene testenine so tortelini, ravioli in pelmeni. Tortelini imajo obliko majhnih testeninskih obročkov, pogosto pa jih jemo v juhah, med tem ko se raviole lahko uporablja kot prigrizek ali glavno jed. Pelmeni pa spadajo med tradicionalne ruske testenine in vsebujejo mesni nadev.

Monika Martinc

Junior novinar

Prejšnji članekAli se v študenskem stanovanju splača ogrevati z IR paneli?
Naslednji članekKatere so prednosti in slabosti ChatGPT?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.