Kako zmanjšati količino živalskih izdelkov na jedilniku

Ni važno, ali želiš jesti manj izdelkov živalskega izvora zaradi živali, okolja ali lastnega zdravja. Spodaj opisani načini ti bodo pomagali pri zmanjšanju količine zaužitega mesa, rib, jajc in mlečnih izdelkov.

Pozabi na tradicionalno kosilo

Kosilo ni vredno svojega imena, če na krožniku ni mesa/ribe, krompirja/riža/testenin in nekaj zelenjave. Tako so nas naučili, pa to ni res. Če se hočeš »znebiti« mesnega dela, namesto tega uporabi stročnice, tofu, seitan, tempeh ali katerikoli drugi veganski nadomestek mesa. Obdrži (ali povečaj) porcijo ogljikovih hidratov in povečaj količino zelenjave.

hrček je korenje

Poišči nadomestke za mlečne izdelke

V trgovinah imaš na voljo ogromno različnih vrst rastlinskega mleka, pa tudi kar nekaj različnih rastlinskih jogurtov ter sirov. Namesto sira in sirnih namazov se lahko preprosto navadiš na drugačne kremaste in mastne vrste hrane, kot sta guacamole in humus.

Jajca

Jajca je v peki dokaj lahko nadomestiti s chia in lanenimi semeni, bananami, arašidovim maslom, itd. Težje pa je pripraviti jajca na slani način. Iz tofuja lahko pripraviš »umešana jajca«, iz čičerikine moke pa omleto. Na spletu in v tujini sicer obstajajo dragi in nepotrebni nadomestki za jedi, kot je jajce na oko.

the perfect tofu scramble | hot for food

Novi recepti

Kupi zelenjavo, žita, stročnice in začimbe, ki jih po navadi ne uporabljaš. Na spletu je veliko enostavnih receptov za razne jedi, ki temeljijo na rastlinah. Kmalu boš ugotovil, da se iz pisanih rastlinskih sestavin da pričarati ogromno zanimivih okusov.

Veliko enostavnih receptov lahko najdeš na spletni strani Slovenskega veganskega društva.

Prejšnji članekAli nam je res lažje, kot je bilo našim staršem?
Naslednji članekSedem čudes starega sveta

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.