Katera država v Evropi popije največ alkohola?

Drunk young man with open mouth and bottle of beer sleeping on the sofa at home. High quality photo
Foto: Daria Kulkova iz iStock

Zagotovo si že kdaj slišal, da nekatere evropske države popijejo več alkohola kot druge in so celo »znane« po tem. Poglejmo kaj pravi statistika in kam se na tej lestvici uvršča Slovenija.

Prebivalci Evrope zaužijemo več alkohola kot prebivalci katerega koli drugega kontinenta. Vsako leto vsak Evropejec starejši od 15 let popije v povprečji 9,5 litrov čistega alkohola, kar je 190 litrov piva ali 80 litrov vina. Od 10 držav, ki popijejo največ alkohola na svetu, jih je kar 9 v Evropski uniji.

Zanimiv je tudi podatek iz leta 2019, da 8,4 % prebivalcev EU starejših od 15 let alkohol zaužije vsak dan, več kot četrtina pa alkohola ni zaužila še nikoli, oz. nikoli v zadnjih 12 mesecih. Znano je tudi, da moški pijejo več oziroma bolj pogosto. Kar 13 % jih pije vsak dan, v primerjavi z ženskami, kjer jih vsak dan pije le 4,1 %.

Evropska država, ki popije največ alkohola je…?

Leta 2019 je bila evropska država, ki popije največ alkohola Češka (14,3 litra na osebo), sledile so ji Latvija, Moldavija, Nemčija, Litva… Slovenija se je od 27 držav znašla na 11. mestu, z 12,1 litra popitega alkohola na osebo. Evropska država z najmanj popitega alkohola pa je bila Italija, z 8 litri na osebo.

Kako pogosto pijemo Evropejci?

Podatki kažejo, da se dnevna količina zaužitega alkohola veča s starostjo. Mladi stari od 15 do 24 let predstavljajo le 1 % ljudi, ki pijejo vsak dan, medtem ko starejši od 75 let predstavljajo kar 16 % ljudi, ki pijejo vsak dan.

Na Portugalskem kar petina prebivalstva pije alkohol vsak dan, v Španiji je takih 13 %, v Italiji pa 12,1 %. Najmanjši delež prebivalstva, ki pije vsak dan je v Litvi in Latviji – le 1%. V Sloveniji je delež prebivalstva, ki pije vsak dan 6,6%, kar je manj od povprečja EU, ki znaša 8,4 %.

 Največji delež prebivalstva, ki še nikoli ali v zadnjih 12 mesecih ni zaužil alkohola ima Hrvaška, kjer je takih kar 38,3 % prebivalcev.

Kje je meja?

Glede na WHO (World Health Organization – svetovna zdravstvena organizacija) ni varne meje pitja alkohola. Ne pitje alkohola je edini način, da si izognemo nevarnim posledicam le tega.

A države so vseeno določile smernice za varno pitje alkohola. Kanada je priporočila le dva kozarca alkohola na teden, Belgija 21 za moške in 14 kozarcev za ženske, Irska pa svojim prebivalcem svetuje maksimalno 17 kozarcev alkohola za moške in 11 za ženske. Tudi ostale države imajo veliko priporočil za svoje prebivalce, kot so vsaj 3 dnevi na teden brez alkohola.

Hand holding a paper sheet with no alcohol sign over a crowded street background. Stop to drink symbol prohibited icon. Refuse to be dependent.
Foto: Bulat Silvia iz iStock

Tragične posledice alkohola

Svetovna zdravstvena organizacija kar 30 % smrti kot so utopitev in prometne nesreče in 39 % smrti kot so samomor povezuje z alkoholom. Ocenjeno je, da alkohol letno povzroči skoraj 1 milijon smrti v Evropi, in 3 milijone po svetu, kar so zaskrbljujoče številke.

So long, Dry January: Which country drinks the most alcohol in Europe?

Maša Kraljič

Junior novinar

VIReuronews
Prejšnji članekKomentar: Podnebje potrebuje boljše aktiviste
Naslednji članekKo Ilka želi v svoj svet, uporabi slušalke Huawei FreeBuds 5i
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.