Katera vrsta mesa je najslabša za okolje? Odgovor vas lahko preseneti

Different types of raw meat - beef, pork, lamb, chicken on dark background. Top view, copy space
Foto: bit245 iz iStock

Hrana predstavlja 10 do 30 odstotkov ogljičnega odtisa gospodinjstva. Od tega meso prispeva kar polovico. Če se sprašuješ, s katerim ukrepom lahko najbolj zmanjšaš svoj ogljični odtis, je to verjetno veganska prehrana. A večina si take spremembe ne more predstavljati.

Morda pa si lahko predstavljaš, da nekoliko prilagodiš izbor mesa, ki ga uživaš. Če na primer namesto govedine izbereš perutnino, lahko s tem prepoloviš okoljski vpliv. Preberi si, katere vrste mesa so najslabše za naše okolje, katere nekoliko manj.

Slabo (a morda najboljše od mesa): ribe in morski sadeži

Ta kategorija je zelo široka in širok je tudi razpon emisij, ki je značilen za posamezna živila iz te kategorije. Gojeni rakci in gojen losos namreč prinese približno toliko emisij kot svinjina, divje ujete ribe pa imajo vpliv, ki je nižji od kokošjih jajc. Če si vzameš nekaj časa in preučiš najboljše možnosti na SeafoodWatch.org, lahko ribe postanejo najbolj trajnosten živalski vir beljakovin.

Overfishing: The worst and best fish you can eat

Slabo: perutnina

Perutnina v povprečju prinese 6 kilogramov CO2 ekvivalentov za kilogram mesa. Ta številka je nekoliko nižja za piščance in nekoliko višja za purane, ki se že lahko primerjajo s svinjino. Jajca imajo manjši okoljski vpliv od mesa, predvsem pa jih je mogoče trajnostno pridelati doma.

Flat lay composition with fresh raw chicken meat on wooden table
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Slabše: svinjina

Prašiči za razliko od krav in ovc niso prežvekovalci, zato proizvedejo dosti manj metana. Zaradi intenzivnega kmetovalstva in tehnik, ki se pri tem uporabljajo, ima svinjina vseeno tretji največji okoljski vpliv med pogostimi vrstami mesa. Skupne emisije se namreč gibljejo med 7 in 12 kilogramov CO2 ekvivalentov za kilogram mesa. To je manj kot tretjina emisij, ki se sprostijo pri govedini, a vseeno dosti več, kot pri prej omenjenih izbirah.

Fresh pork with ingredients for cooking set, on old dark wooden table background
Foto: Ilia Nesolenyi iz iStock

Najslabše: govedina

Za kilogram govedine se v okolje sprosti med 27 in 60 kilogrami emisij toplogrednih plinov. S tem se govedina uvršča med najslabša živila za naše podnebje. Problematične so tako emisije metana kot ogljikovega dioksida. Presenetljiv pa je podatek, da so emisije pri proizvodnji sira podobne kot pri pridelavi govedine ali jagnjetine – torej celo vegetarijanska prehrana ni nujno zelo okolju prijazna. Ne glede na vse je jasno, da govedoreja močno prispeva h klimatskim spremembam.

Background of steaks. Variety of Grilled Prime Beef Steaks: Ribeye, Tomahawk, T-bone and Ossobuco. Top view, close up.
Foto: Nataliia Mysak iz iStock

Najslabše: ovčetina in jagnjetina

Po nekaterih ocenah se za kilogram jagnjetine v okolje sprosti še več emisij kot za kilogram govedine. Je pa res, da danes pojemo dosti manj jagnjetine in ovčetine kot govedine, zato so absolutne količine emisij manjše. A pomembno je vedeti, da menjava govejega mesa za jagnjetino ne bo znižala tvojega ogljičnega odtisa. Še vedno se za kilogram jagnjetine sprosti približno 39,2 kilograma CO2 ekvivalentov. Najbolje se je torej izogibati vsem trem vrstam mesa.

Assortment of various raw lamb cut parts with copy space
Foto: Aleksei Isachenko iz iStock

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.