Kuhanje testenin: 10 najpogostejših napak

Kuhanje testenin

Stavim, da pri kuhanju testenin tudi ti delaš vsaj eno od napak, ki sem jih opisala. Pa poglejmo 10 najpogostejših napak pri kuhanju testenin.

Kakovost? Pri testeninah so razlike zanemarljive

To ne drži popolnoma. Izredno pomembna je namreč kakovost sestavin, iz katerih so izdelane testenine, pa tudi sam postopek izdelave. Bronasto vlečene testenine, na primer, so tiste, ki najbolje zadržijo vsako omako.

Makaroni, špageti, metuljčki? Testenine so testenine, oblika ni pomembna

pasta, tomatoes, peppercorns
Foto: Nile iz Pixabay

Če želiš pravilno pripraviti krožnik testenin, moraš izbrati najprimernejšo obliko za omako, ki jo imaš v mislih. Dolge testenine se na primer odlično podajo k bolj tekočim ali kremastim omakam. Rebraste testenine bolje vpijejo omako, kratke testenine so kot nalašč za ragù. Spiralne testenine pa so odlične, če jim dodaš klasično paradižnikovo omako, kot je naša Zelenjavna omaka paradižnikova mezga ali Zelenjavna omaka paradižnik z baziliko.

Ni vsak lonec primeren za vse testenine

Za kuhanje vedno izberi primeren lonec. Imej v mislih, da v litru vode lahko skuhaš le 100 g testenin. Testenine morajo imeti dovolj prostora, da se lepo kuhajo, sicer se bodo sprijele med seboj.
Dolgih testenin ne kuhaj v prenizkem loncu in špagetov ne lomi, da bi jih spravil v nizek lonec ali da bi jih lažje jedel.

Pokrovka da, pokrovka ne?

Pokrovko boš potreboval le, dokler voda ne zavre. Na ta način boš prihranil nekaj električne energije ali plina. Ko voda zavre in si vanjo vrgli testenine, pokrovke ne potrebuješ več.

Dodaj ščepec soli

spaghetti, pasta, boiling water
Foto: JESHOOTS-com iz Pixabay

Znani kuharski mojstri ti bodo povedali, da testenin ne gre soliti po občutku. Količina soli je namreč dokaj natančno določena: od 7 do 10 g na 100 g testenin. Bodi pa pozoren, saj je količino soli včasih treba prilagoditi omaki – če imaš na primer omako z gorgonzolo, boš testenine manj solili, kot če jim dodaš paradižnikovo omako.

In kdaj solimo?

Pravilo je tukaj jasno in preprosto. Sol mora biti v loncu dovolj dolgo, da se stopi in jo testenine vpijejo. To pomeni, da vode ne smeš soliti tik preden odcedimo testenine. Osnovno pravilo je, da vodo osolimo, ko začne voda vreti, preden vržeš testenine.

Olje? Nepotrebno

Nekateri v vodo, v kateri kuhajo testenine, dodajo olivno olje, da se testenine ne sprimejo. To razmišljanje je napačno. Če testenine kuhaš v dovolj vode in če voda stalno vre, se testenine ne sprimejo. Olje pa po drugi strani spremeni okus testenin, predvsem pa na testeninah ustvari film, ki omaki prepreči, da bi se lepo vpila.

noodles, small, big
Foto: Schäferle iz Pixabay

 

Ko voda zavre, kuhalno ploščo ugasneš

Napaka! Testenine vrzi v vodo in občasno pomešaj. Voda za testenine mora stalno zmerno vreti, sicer testenine postanejo lepljive. To je, skupaj z zadostno količino vode in pravim časom kuhanja, glavna skrivnost, da so tvoje testenine res okusne.

Bodi pozoren na čas kuhanja

Če na embalaži piše, da je treba testenine kuhati 10 minut, upoštevaj čas kuhanja. Testenine »al dente« so lažje prebavljive, pomagajo znižati glikemični indeks obroka in povečajo občutek sitosti.

Testenine odcedi

Če želiš, da testenine popolnoma vpijejo omako, jih odcedi »al dente« in dokončaj njihovo pripravo skupaj z omako. Za pripravo popolne omake lahko uporabiš vodo, kjer si kuhal testenine. V njej je veliko škroba, tako da omaki ni treba dodajati smetane, moke ali drugih zapletenih sestavin, ki bi jo zgostile. Zato te vode ne zavrzi. Testenine raje vzemi z lonca s pomočjo cedila z ročajem ali z zajemalko za testenine in vodo uporabi pri pripravi omake.

 

 

Tako, tvoje testenine so kuhane! Poskusi jih z našimi klasičnimi omakami: Zelenjavna omaka paradižnikova mezga ali Zelenjavna omaka paradižnik z baziliko. Če pa bi želel malo zamenjati okus, ti priporočamo Zelenjavno omako kaponata ali Zelenjavni namaz šparglji!

Izdelke Nanoških kmetij, ki so 100-odstotno naravni, brez kemičnih konzervansov, dodatnega sladkorja in veganski, najdeš v hipermarketih Mercator v Kopru, Novi Gorici, Kranju, Ljubljani in Celju.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.