LCHF dieta preprečuje staranje možganov

LCHF ali Low Carb High Fat ali Low-Carb dieta je dieta, s katero naj bi se najhitreje znebil maščobe in se izognil napadom lakote. Gre za način prehranjevanja, pri katerem telo kot primarni vir energije uporablja maščobe in ne ogljikovih hidratov. Glavne sestavine, ki poleg sadja in zelenjave sestavljajo LCHF jedilnik, so jajca, meso, avokado, oreščki, ribe in semena.

Ne dolgo nazaj so raziskovalci ugotovili, da se da z načinom LCHF prehranjevanja izogniti možganskim poškodbam, ki se začnejo kazati v 40. letih.

Možgani se začnejo starati veliko prej

Znanstveniki so z uporabo skeniranja možganov več tisoč posameznikov, starih od 18 do 88 let, ugotovili, da se možgani začnejo starati okoli 40. leta. V teh letih se zmanjša stabilnost »možganskih omrežij«, ampak se to po mnenju študije, ki je bila objavljena v PNAS, lahko prepreči s pravilno prehrano.

Mreža povezav

Hrana je gorivo za možganske procese

S staranjem možgani začnejo izgubljati sposobnost presnove glukoze in s tem se omrežja destabilizirajo. Lilianne R. Mujica-Parodi, avtorica študije, je s kolegi preizkusila, kako se bodo možgani odzvali na »gorivo« v obliki ketonov – z dieto, ki ima nizko vsebnost ogljikovih hidratov.

Rezultati so pokazali, da ta dodatna energija stabilizira možganske mreže. Uporabljajo pa se tudi za zdravljenje neki oblik epilepsije pri otrocih in pomaga pri drugih nevroloških motnjah – Alzheimerjeva in Parkinsova bolezen.

Ampak …

Raziskava je pokazala zanimive in prepričljive rezultate, ampak se je pokazalo, da uživanje tako visoke ravni maščobe vpliva na možgane in srce ter lahko povzroči nevarne stranske učinke.

Dr. Katy Stubbs je dejala, da moramo v prehrano vključiti žita, testenine in ostale ogljikove hidrate. Dodala je še, da je potrebno veliko več raziskav, preden se LCHF dieta priporoči kot alternativno preventivo pri nevroloških motnjah.

Sheldon Cooper

Kot Sheldon Cooper se lahko zahvališ svojim možganom za njihovo odlično delovanje, ki nas vedno znova preseneča. ?

VIRPNAS.ORG
Prejšnji članekKdaj bo cepivo proti novemu koronavirusu pripravljeno?
Naslednji članekPametni telefon za mlade, ki radi igrajo igre in delijo fotografije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.