Najboljše restavracije s slovensko hrano v Ljubljani: Top 10 izbor

Najboljše restavracije s slovensko hrano
Najboljše restavracije s slovensko hrano

Čeprav je Slovenija morda majhna, zagotovo kaže svojo gastronomsko moč. Bolj kot je kulinarika mednarodna, bolj se zdi, da želijo domači in tuji gosti poskusiti domače jedi. Tako so pri vodiču In Your Pocket izglasovali najboljše restavracije s slovenskimi jedmi v Ljubljani za leto 2024. Katere so torej najboljše »slovenske« restavracije v Ljubljani in katera je osvojila naslov najboljše?

Kaj pa vi? Katera je za vas restavracija z najboljšo slovensko hrano?

*zmagovalko najdete na zadnjem mestu, vse preostale pa so razporejene po abecednem vrstnem redu.

10Altroké

Altroke
Altroke Foto: on vivi
  • Naslov: Stari trg 19, 1000 Ljubljana

Altrokèjev jedilnik je sredozemski s pridihom Istre. Njihove čudovite jedi se odlično ujemajo z vini iz lastnega vinograda, ki leži blizu italijanske meje. Družinska kmetija Čok se ukvarja tudi s proizvodnjo oljčnega olja, kisa, žganja in likerjev. Altrokè je svoja vrata v starem mestnem jedru Ljubljane prvič odprl leta 2015, od takrat pa je sloves vrhunske hrane in storitev restavracijo postavil med najbolj priljubljene gostinske lokale v mestu.

9Druga Violina

Druga violina
Druga violina Foto: on visit ljubljana
  • Naslov: Stari trg 21, 1000 Ljubljana

Druga violina je specializirana za dobre lokalno pridelane izdelke. Ima preprost kratek meni slovenskih klasik in vrhunsko lokacijo v starem mestnem jedru, vendar je v zgodbi čudovit preobrat. V njej namreč strežejo tudi osebe s posebnimi potrebami, velik del hrane pa je pridelan na kmetijskem zemljišču v bližini Ljubljane. Zagotovo ena najlepših in najbolj srčnih zgodb v slovenskih restavracijah.

8Gostilna Kovač

Gostilna Kovač
Gostilna Kovač Foto: on gostilnakovac
  • Naslov: Pot k Savi 3, 1000 Ljubljana

Precej izven centra, v bližini krožišča Tomačevo, Gostilna Kovač že od leta 1840 s tradicionalno prijaznostjo streže slovensko kulinariko. Velik poudarek je na mesu in ribah. V notranjosti starine in leseni tramovi ustvarjajo rustikalno vzdušje, medtem ko je na voljo čudovita veranda in terasa za obedovanje na prostem. Zelo priljubljeno pri ljubiteljih slovenske hrane.

7Gostilna Mihovec

Gostilna Mihovec
Gostilna Mihovec Foto: on gostilnamihovec
  • Naslov: Zgornje Pirniče 54, 1215 Medvode

Le kratko vožnjo iz Ljubljane najdete družinsko vodeno restavracijo z več kot stoletje in pol tradicije. Gostilna Mihovec ponuja neprekosljivo kombinacijo odlične sodobne slovenske kuhinje in pristnega podeželskega gostoljubja. Večina sestavin ni samo ekoloških in lokalnih, temveč prihaja z družinske kmetije ali od sosedov, kar je pripeljalo do tega, da je bil Mihovec eden od prvotnih članov, prepoznavnih pod blagovno znamko Gostilna Slovenija.

6Gostilnica Pri Škofu

Gostilna Pri Škofu
Gostilna Pri Škofu Foto: on priškofu
  • Naslov: Rečna ulica 8, 1000 Ljubljana

Pri Škofu, gostilna s slovensko hrano skrita v majhni stranski ulici v Krakovem, je dolgoletna priljubljena restavracija lokalnih univerzitetnih študentov, ki občasno radi uživajo v pravem domačem obroku. Posebne ponudbe kosila so na voljo v velikih porcijah in predstavljajo odlično mesto, z zelišči in zelenjavo iz okoliških vrtov ali s podeželja. Možna so tudi naročila za domov, prijazno osebje pa vam bo z veseljem povedalo, katere sezonske specialitete so na voljo.

5Meet Meat (Kodila Gourmet)

Meet Meat
Meet Meat Foto: on inyourpocket
  • Naslov: Adamič-Lundrovo nabrežje 5, 1000 Ljubljana

Ta priljubljeno restavracijo, ki se nahaja v Plečnikovih arkadah ob glavni tržnici, si zagotovo zasluži obisk, ko boste naslednjič v mestu. Vse, kar postrežejo, je okusno. privlačno in popolno za vsak obrok dneva. Kodila se ponaša s široko paleto izdelkov, ki prihajajo iz njihove murskosoboške mesnice, kjer z ljubeznijo pripravljajo pršut in šunke.

4Ošterija Pr’Noni

Ošterija Pr' Noni
Ošterija Pr’ Noni Foto: on prnoni
  • Naslov: Cesta v Gorice 1, 1000 Ljubljana

Kot del franšize Luka Gourmet veste, da ste v varnih rokah in lahko pričakujete kakovostno hrano vse dni v tednu. Specializirani za sredozemsko in slovensko kulinariko. Pr’ Noni lahko uživate v dnevnih malicah in kosilih ter A’la Carte menijih v prijetnem ambientu, ki daje občutek, da ste milijone kilometrov stran od mesta, v resnici pa ste le kratko vožnjo stran od centra.

3Pri Žabarju

Gostilna Pri Žabarju
Gostilna Pri Žabarju Foto: on pri žabarju
  • Naslov: Viška cesta 48, 1000 Ljubljana

Stopite v kulinarično blaženost Pri Žabarju. Ta tradicionalna gostilna s slovensko hrano je simfonija okusov, kjer je vsaka jed eksplozija okusov. Od cvrčečih zrezkov do očarljivih morskih sadežev, njihov meni je gastronomski sonet. Ambient je topel in očarljiv, kar težko ga je zapustiti! Pri Žabarju ni le restavracija; to je okusno potovanje, kjer vsak grižljaj pripoveduje okusno zgodbo.

2Vodnikov hram

Vodnikov hram
Vodnikov hram Foto: on vodnikov hram
  • Naslov: Vodnikov trg 2, 1000 Ljubljana

Vodnikov hram sega v 19. stoletje in je ena najstarejših restavracij v Ljubljani, poimenovana po Valentinu Vodniku, slovenskem pesniku. Tukaj lahko okusite okuse izvirnih receptov iz prve slovenske kuharske knjige, ki jo je prav tako napisal Vodnik. Sezonski meni ponuja mednarodne jedi in izbor lažjih prigrizkov iz svežih lokalnih sestavin. Eno najboljših slovenskih restavracij v Ljubljani najdete v očarljivi stari stavbi ob vznožju vzpenjače in obedovanje pod njegovim obokanim opečnim stropom je čudovito doživetje.

1Zmagovalka: Hiša pod Gradom

Hiša pod Gradom kot najboljša restavracija s slovensko hrano
Hiša pod Gradom kot najboljša restavracija s slovensko hrano Foto: on hiša pod gradom
  • Naslov: Streliška ulica 10, 1000 Ljubljana

Kot pravijo glasovi pri vodiču In Your Pocket, Hiša pod Gradom je najboljša slovenska restavracija v Ljubljani. Ob vznožju gradu v središču Ljubljane si ne bi mogli želeti bolj pristnega gastronomskega doživetja kot je Hiša pod Gradom. Ta čudovita restavracija že vrsto let sprejema goste in streže nekaj najboljših tradicionalnih slovenskih jedi, vključno s kranjsko klobaso in štruklji, če naštejemo le nekatere. Njihov jedilnik ponuja tudi številne druge mesne, ribje in perutninske jedi.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek10 vaj za moč in stabilizacijo trupa brez opreme
Naslednji članekTako bizarnega razloga, da letalo ni vzletelo, pa še ne

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.