Najpogostejše alergije na hrano in zakaj pride do njih

Najpogostejše alergije na hrano
Najpogostejše alergije na hrano Foto: nicoletaionescu iz iStock

Alergija je imunski odziv telesa na določene snovi, ki običajno ne povzročajo reakcij pri večini ljudi. Pri alergijah na hrano imunski sistem napačno identificira določene sestavine hrane kot škodljive, sproži obrambni mehanizem, ki lahko vodi v različne simptome, od blagih do življenjsko nevarnih. Alergije na hrano so vse pogostejše in lahko prizadenejo ljudi vseh starosti, čeprav so pogosteje opažene pri otrocih. Prepoznavanje in razumevanje teh alergij je ključno za upravljanje in preprečevanje možnih reakcij.

To nas pripelje do tokratnega prispevka, v katerem se posvetimo najpogostejšim alergijam na svetu.

1. Alergija na kravje mleko

The silhouette of a farmer, stands near a cow. Milk cans in the foreground.
Najpogostejše alergije na svetu Foto: StockSeller_ukr iz iStock

Alergija na kravje mleko je ena izmed najpogostejših alergij pri otrocih, vendar večina otrok alergijo preraste do petega leta starosti. Simptomi se lahko razlikujejo od blagih (izpuščaji, prebavne motnje) do hujših (anafilaksija). Alergija se pojavi, ko imunski sistem napačno identificira beljakovine v mleku kot škodljive. Izogibanje izdelkom, ki vsebujejo kravje mleko, je trenutno edina zanesljiva obravnava, kar lahko zahteva previdno branje etiket zaradi pogoste prisotnosti mlečnih izdelkov v številnih živilih. Nadomestki za kravje mleko, kot so sojino, mandljevo in ovseno mleko, so primerni za ljudi z alergijo na kravje mleko, izogibanje izdelkom z latentnimi mlečnimi sestavinami pa zahteva skrbno preučevanje etiket.

Načeloma pa se vse pogosteje alergija na laktozo pojavlja tudi pri starejših. Nekatere teorije se nanašajo na to, da naši predniki v odrasli dobi niso bili v tolikšni izpostavljeni mlečnim izdelkom, kar je vodilo v izginjanje encima laktaze v njihovem prebavnem sistemu. Ker smo sedaj bolj izpostavljeni mleku in njegovim nadomestkom,  se blažje oblike laktozne intolerance v družbi pojavljajo pogosteje. Hkrati pa je ob tem potrebno dodati, da so bili novorojenčki, rojeni z alergijo na laktozo, nekoč obsojeni na smrt. Sedaj pa lahko z mlečnimi nadomestki dojenčke kljub laktozni intoleranci ohranimo pri življenju.

2. Alergija na jajca

Boiled eggs in bowl
Med najpogostejšimi alergijami na hrano je tudi alergija na jajca Foto: Amarita iz iStock

Alergija na jajca je še ena pogosta alergija, zlasti pri otrocih. Podobno kot pri alergiji na kravje mleko, tudi veliko otrok s časom preraste alergijo na jajca. Simptomi vključujejo kožne reakcije, prebavne težave in v redkih primerih anafilaksijo.

Izogibanje jajcem in izdelkom, ki vsebujejo jajca, je ključno, kar je lahko izziv, saj se jajca pogosto uporabljajo v mnogih prehrambnih izdelkih. Pri alergiji na jajca je pomembno ločevanje med beljakom in rumenjakom, saj nekateri posamezniki reagirajo samo na eno komponento. Pri kuhanju in peki je možno najti številne alternative, kot so banane, jabolčna čežana ali komercialni nadomestki za jajca.

3. Alergija na oreščke

Photo Taken In Germany, Berlin

Alergija na drevesne oreščke, kot so mandlji, lešniki in orehi, je lahko življenjsko nevarna in običajno traja vse življenje. Simptomi segajo od blagih do hujših, vključno z anafilaksijo. Ljudje z alergijo na drevesne oreščke morajo biti izjemno previdni pri izbiri hrane in se zanašati na natančno branje etiket, saj se oreški pogosto uporabljajo v različnih prehrambnih izdelkih. Ker je možnost križne kontaminacije z oreščki zelo visoka, je za ljudi z alergijo na oreščke ključnega pomena, da so seznanjeni z metodami predelave hrane in praksami v restavracijah. Nekateri proizvajalci hrane so se specializirali za proizvodnjo brez oreščkov, kar olajša izbiro varnih živil.

4. Alergija na arašide

peanuts on a light background close-up. High quality photo

Čeprav so arašidi tehnično stročnice in ne drevesni oreški, je alergija na arašide ena izmed najpogostejših in lahko povzroči hude reakcije, vključno z anafilaksijo. Izogibanje arašidom in vsem izdelkom, ki vsebujejo arašide, je ključnega pomena za osebe z alergijo na arašide.

Za razliko od drevesnih oreščkov, alergija na arašide pogosto zahteva izogibanje vsem izdelkom, ki bi lahko vsebovali sledi arašidov, vključno s hrano, ki je bila proizvedena v obratih, kjer se predelujejo arašidi. V zadnjem času so bili razviti novi pristopi k zmanjševanju občutljivosti na arašide, vključno z oralno imunoterapijo.

5. Alergija na morsko hrano

Raw fresh Seafood Cocktail close up with Mussels, Clams, Vongole, Prawns and Shrimps

Alergije na morsko hrano, ki vključujejo rake, školjke in mehkužce, so pogoste med odraslimi. Reakcije se lahko razlikujejo po resnosti in vključujejo kožne, prebavne ter dihalne simptome. Izogibanje vsem vrstam morske hrane je običajno potrebno za preprečevanje alergijskih reakcij. Posebno pozornost je potrebno nameniti izbiri restavracij in predelanih živil, saj je križna kontaminacija pogosta. Ljudje z alergijo morajo biti izjemno previdni in se osredotočiti na jasno označena živila, ki ne vsebujejo morske hrane.

6. Alergija na pšenico

Ears of ripe wheat, scattered grains on a wooden board

Alergija na pšenico prizadene predvsem otroke, ki jo lahko s časom prerastejo. Simptomi vključujejo kožne izpuščaje, prebavne težave in v redkih primerih anafilaksijo. Izogibanje pšenici in pšeničnim izdelkom je potrebno, kar lahko zahteva precejšnje prilagajanje prehrane. Na srečo se ponudba brezglutenskih izdelkov, ki ne vsebujejo pšenice, širi, kar omogoča lažje upravljanje prehrane za ljudi z alergijo na pšenico.

7. Alergija na sojo

Raw Soya Chunks, Soy Meat for vegans isolated on colourful background in a bowl or in heap form

Alergija na sojo je še ena pogosta alergija, zlasti pri otrocih, in lahko povzroči simptome, kot so izpuščaji, prebavne motnje in dihalne težave. Izogibanje soji in izdelkom, ki vsebujejo sojo, je ključnega pomena, čeprav mnogi otroci sčasoma prerastejo to alergijo. Soja je pogosta sestavina v predelani hrani, kar zahteva natančno branje etiket. Na voljo so alternativni viri beljakovin, kot so leča, čičerika in druge stročnice, ki lahko nadomestijo sojo v prehrani.

8. Alergija na ribe

Salmon. Raw salmon steak. Fresh raw salmon fish with cooking ingredients, herbs and lemon prepared for grilled baking on black background. Healthy food. Top view. Copy space.
Foto: kasia2003 iz iStock

Alergija na ribe lahko prizadene tako otroke kot odrasle in pogosto traja vse življenje. Simptomi segajo od blagih do zelo hujših, vključno z anafilaksijo. Izogibanje ribam in vsem izdelkom, ki vsebujejo ribe, je nujno za preprečevanje alergijskih reakcij. Pomembno je, da se ljudje z alergijo na ribe izogibajo ne samo očitnim virom, kot so ribje jedi, ampak tudi manj očitnim virom, kot so omega-3 dodatki, ki lahko vsebujejo ribje olje.

9. Alergija na sezam

Organic natural Til Gul OR Sesame seeds over white background
Foto: Artofkosi iz iStock

Alergija na sezam postaja vse bolj prepoznana in lahko povzroči tako blage kot hude reakcije. Izogibanje sezamu zahteva previdnost, saj se lahko uporablja v različnih živilih, od kruha do solatnih prelivov. Iskanje sezamovih alternativ in natančno branje etiket sta ključna za varno prehrano.

Kako premagati alergijo?

V zadnjih letih so raziskave in razvoj novih pristopov k zdravljenju alergij na hrano napredovali. Oralna imunoterapija, ki postopoma povečuje toleranco na alergen, je pokazala obetavne rezultate za nekatere vrste alergij, kot so arašidi. Raziskave potekajo tudi na področju cepiv proti alergijam na hrano, ki bi lahko v prihodnosti ponudila dolgoročno rešitev za alergike. Z večanjem ozaveščenosti in izboljšanjem metod zdravljenja se pričakuje, da se bo kakovost življenja oseb z alergijami na hrano v prihodnosti znatno izboljšala.

Poleg zgoraj naštetih alergij obstajajo tudi druge alergije na hrano, kot so alergije na sadje, zelenjavo in začimbe, ki lahko prizadenejo posameznike. Razumevanje in prepoznavanje simptomov alergij na hrano je ključno za varno upravljanje teh stanj. Pomembno je, da se posamezniki, ki trpijo za alergijami na hrano, posvetujejo z zdravnikom ali alergologom za ustrezno diagnozo in vodenje. S pravilnim upravljanjem in previdnostjo je mogoče zmanjšati tveganje alergijskih reakcij in izboljšati kakovost življenja posameznikov z alergijami na hrano.

Sick Asian woman covered with blanket sneezing sitting on sofa She was sick and had a fever. influenza concept
Foto: Phira Phonruewiangphing iz iStock
Prejšnji članekSvetovni splet obeležuje pomemben trenutek
Naslednji članekRaziskovalci razkrili robota z zastrašujočo nalogo (VIDEO)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.