Okus po jagodah ne obstaja

Vsi poznamo vodo z okusom, ustekleničeno pijačo iz avtomatov na faksu, z večjim ali manjšim deležem sladkorja in raznimi okusi: bela breskev, malina, jabolko, jagoda, grenivka, hruška…

Tisto, čemur pravimo voda z okusom, je v resnici voda z dodano aromo. Aroma je lastnost živila, ki jo zaznamo z vohom.

Limona v vodiPoznamo štiri osnovne okuse: sladko, kislo, slano in grenko. Sem štejemo tudi umami in kovinski okus. Na jeziku imamo receptorje za zaznavo teh okusov. Različno so razporejeni po površini jezika, a vseeno lahko vse okuse zaznavamo na katerikoli točki jezika kjer so prisotne brbončice, čeprav ne povsod z enako intenzivnostjo.

Grenak okus najizraziteje občutimo pri korenu jezika, torej že takrat, ko hrano že pogoltnemo. Na levi in desni strani jezika imamo posebej veliko čutnic za kisel okus. Na konici jezika najbolje okusimo slano, bolj kot gremo proti centralnemu delu, bolj okušamo tudi sladko.

Ugotovili smo, da okus ne more biti jagodni, jagodna je lahko le aroma.Look at that comic book fellow calmly eating candy like a spaniard.

Narediš lahko preprost preizkus. Vse kar potrebuješ je jagodni (ali kakšen drug) mehak bombon. Preden ga odviješ si dobro zatisni nos. Nato odvij bombon in ga začni žvečiti, medtem ne popuščaj nosu. Zagotavljam ti, da ne boš okušal »okusa« po jagodi/jabolku/borovnici/koli ali čem drugem. Vse kar lahko občutiš je sladek okus. Takoj, ko odmašiš nos, bo tvoj bombon dobil tisti značilen »okus«, ki je v resnici aroma.

Če te zanima več o okusu in vohu si poglej:

Taste & Smell: Crash Course Anatomy & Physiology #16

Prejšnji članekSvetovni pokal v alpskem smučanju: Slovenke znova navdušujejo!
Naslednji članekIntervjuji s študenti: Veronika, študentka pedagogike v Kopru

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.