Pomanjkanje B vitamina pri veganih

Veganska dieta je v zadnjih letih v porastu. Ima namreč več pozitivnih učinkov, saj je bolj prijazna do okolja in živali. Vegani pa morajo paziti na pomanjkanje določenih vitaminov, ki jih običajno zaužijemo z mesom, saj jim lahko povzročijo resne zdravstvene težave.

Nevarnost anemije

B12 vitamin je eden takih, ki ga sicer potrebujemo le malo, vendar je vseeno ključen za naše zdravje. Njegovo pomanjkanje namreč vodi v slabšo krvno sliko in anemijo. Za vegane in vegetarijance že obstajajo nadomestki v obliki tablet, ki pa še nimajo dokazljivega enakega učinka.

Nekateri znanstveniki in nutricionisti trdijo, da je uravnotežena prehrana boljša od veganske. To pomeni, da meso jemo, ampak v manjših količinah. Zapriseženi vegani se temu seveda upirajo, saj je treba priznati, da so ravno oni deležni največ zasmehovanj in nadlegovanj glede njihove diete.

Kje ga lahko dobimo?

Človeško telo torej potrebuje B12 vitamin in vprašanje je, kje ga dobiti. Najlažje je seveda v mesu, pa tudi nekatere rastline, kot so alge, ga vsebujejo. Vendar rastlinski nadomestki nimajo dovolj tega vitamina, da bi se lahko prehranjevali le s tem. Zato pridejo na vrsto dopolnila.

Vitamin B12 iz dopolnil pa telesu ni dovolj biološko razpoložljiv. Poleg tega običajni smrtniki nimajo dovolj znanja iz tega področja, zato bi bilo nevarno uživati le prehranske dodatke. Uravnotežena prehrana je še vedno najboljša.

Vegan ja ali ne?

Vegani se s tem seveda ne bodo strinjali, vendar tega niti ne pričakujemo. Znanstveno pač ni podkrepljeno, da lahko vitamin B12 pridobivamo zgolj s prehranskimi dodatki. Še vedno je bolje, da jih uživamo, kot pa ne, je pa treba premisliti, če bi želeli vegansko dieto uveljavljati pri otrocih. Ti namreč za rast potrebujejo še več vitaminov kot pa odrasle osebe.

To seveda ne pomeni, da bodo vegani vsi zboleli in slabokrvni. Je pa vredno premisliti, če postanemo vegani iz pravih razlogov. Mogoče je bolje jesti uravnoteženo, ampak domače pridelano prehrano in na ta način pomagati okolju.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekNajbolj varne letalske družbe v letu 2020
Naslednji članek20 fotografij National Geographica, ki ti bodo polepšale dan

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.