Pozitivni atributi alkohola

Alkohol je pri zdravju na slabem glasu. Mnogo obolenj jeter, srca in drugih organov je posledica prekomernega uživanja alkohola. Poleg tega je odvisnost od alkohola povod za mnogo socialno-psiholoških težav naše družbe. A kljub temu alkoholu ne smemo takoj očitati, da nima nobenih pozitivnih lastnosti. V zmernih količinah je dokaj blagodejen za mnoge zdravstvene tegobe.

Pivo: Pivo skriva v svojem grenkem okusu, različnih barvah in iskrivih mehurčkih kar nekaj blagodejnih lastnosti. Zvišuje raven dobrega holesterola in pomaga pri vnetih mišicah. Poleg tega nam daje različne vitamine B in pripomore k naši dobri prebavi (temno pivo). Tako da en italijanček (0,2 l) piva enkrat na teden nikakor ne škoduje.

Vino: Seveda se moramo najprej zavedati, da govorimo o kakovostnem, ne pa o poceni namiznem vinu (ali naj rečemo rajši rdeče obarvani žvepleni vodi?). Kakovostno vino vsebuje antioksidante, ki nam čistijo celice in krepijo imunski sistem. Poleg tega se vinu pripisuje, da izboljšuje možganske sposobnosti (če ga seveda ne spijemo preveč). Občasen kozarec vina ob obrokih nikakor ne more škoditi.

Viski: Z ledom ali brez ima viski kar nekaj dobrih lastnosti. Pomaga namreč pri hujšanju, saj nam da občutek sitosti in tako manjkrat posežemo po nezdravi hrani, ki je tipična za popivanje. Kozarec viskija po stresnem dnevu ni nikakršen greh, saj ta zmanjšuje nivoje stresa ter nam krepi spomin.

Vodka: Vodke se žal drži močna stigma, da nima pozitivnih učinkov. A vseeno nam lahko priskoči na pomoč. Vodka je odlično razkužilo ter zmešana z vodo služi kot odličen (a pekoč) tonik za obraz. Občasen kozarček vodke pomaga pri holesterolu in pospešuje kri.

Rum: Rum se je dolgo časa v zgodovini pojavljal v medicini. Mornarji so ga radi mešali z ingverjem in/ali limonami ter čaji za boljše počutje in zdravje. Rum nam nudi topel, sladkast okus in pripomore, da se hitreje zazibamo v spanec. V kombinacijah, ki smo jih našteli zgoraj, pa omili posledice prehlada.

Gin: Gin so podobno kot rum prav tako velikokrat uporabljali kot zdravilo oziroma kot način zdravljenja. Imel naj pomlajevalni učinek, saj pomaga pri gubah. Občasen kozarec gina ali pa gin-tonika prečisti naše telo. Poleg tega je tudi nizko kaloričen.

Ponovno opominjamo, da tu govorimo o manjših količinah, in opozarjamo, da je prekomerno pitje alkohola škodljivo.

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!

Prejšnji članekTretjino budnega časa preživimo z mobilnimi aplikacijami
Naslednji članekMANLI na voljo pri novem slovenskem ponudniku notesniki.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.