Praktično vse smernice zdrave prehrane svarijo pred visoko predelanimi maščobami. Te naj bi bile tudi razlog, zaradi katerih margarina, različni namazi in pecivo niso zdravi. Nova raziskava, objavljena v znanstveni reviji American Journal of Clinical Nutrition, pa ponuja precej pomirjajoče rezultate glede varnosti nekaterih predelanih maščob, ki se znajdejo v vsakdanji prehrani. Če jih ješ v običajnih količinah, morda s tem sploh ne škoduješ zdravju srca.
Pri raziskavi jedli mafine in namaze
Znanstveniki so preučevali vpliv interesterificiranih maščob z visoko vsebnostjo palmitinske kisline (iz palmovega olja) ali stearinske kisline (iz drugih rastlinskih maščob). Te maščobe se pogosto uporabljajo kot zamenjava za transmaščobe in živalske maščobe, ki dokazano povečujejo tveganje za bolezni srca. 47 zdravih odraslih je šest tednov sledilo prehrani, ki je vklučevala mafine in namaze iz maščob, ki so bile bogate s palmitinsko ali stearinsko kislino.
Te maščobe so obsegale 10 odstotkov celotnega energijskega vnosa. Raziskovalci so bili pozorni na različne indikatorje srčno-metabolnega zdravja, kot so holesterol, trigliceridi, občutljivost na inzulin, maščoba v jetrih, vnetja in delovanje krvnih žil.

Niso odkrili negativnih učinkov
Rezultati niso pokazali pomembnih razlik med obema vrstama maščob glede ravni holesterola ali trigliceridov. Tudi razmerje med skupnim in HDL-holesterolom, ki je ključni pokazatelj tveganja za bolezni srca, je bilo v obeh skupinah podobno. Poleg tega v nobeni skupini niso odkrili škodljivih učinkov, povezanih z vnetji, inzulinsko rezistenco, zdravjem žil ali kopičenjem maščobe v jetrih.

Predelana hrana ni nujno slaba
Trenutno imajo vsa visoko predelana živila zelo slab sloves. A ta raziskava je dokaz, da ni vsak način predelave tudi škodljiv. Proces interesterifikacije omogoča proizvodnjo maščob v trdni obliki, in sicer brez škodljivih trans maščob. Obenem se proizvajalci s tem izognejo oziroma zmanjšajo vsebnost nasičenih maščob v namazih in drugih živilih. Glede na razširjenost tega postopka so rezultati zelo relevantni.
Margarino, pekovske dobrote in slaščice torej lahko uživaš kljub interesterificiranim maščobam. Dokler z njihovo količino ne pretiravaš, s tem najverjetneje ne povzročaš večje škode za zdravje srca. Kljub temu se je treba zavedati, da je raziskava trajala le šest tednov. Zaradi morebitnih dolgoročnih učinkov so zato nujne nadaljnje raziskave, ki bodo potrdile, da mafin ali namaz za zajtrk ni tako nevaren, kot smo mislili doslej.
Novinar




