
Da ocvrt krompirček ni ravno sinonim zdrave prehrane je jasno. A kaj, ko se kombinaciji maščobe, soli in ogljikovih hidratov številni težko uprejo. Kot samostojen prigrizek ali priloga burgerju, ocvrtim jedem, tortilji, klobasi … Ta okusna pregreha je na voljo na vsakem koraku.
A znanstveniki svarijo pred nevarno korelacijo z diabetesom, ki so jo odkrili v nedavni raziskavi. Pri tem ugotavljajo, da za škodljive učinke ni kriv krompir kot tak, temveč konkreten način priprave.
Rezultati ogromne raziskave v Ameriki
Raziskovalci so preučevali, kako vnos različnih vrst krompirja vpliva na tveganje za diabetes tipa 2. Podatki so bili zbrani s pomočjo 205.000 zdravstvenih delavcev v treh velikih ameriških raziskavah, izvedenih med leti 1984 in 2021. Na začetku nihče izmed udeležencev ni imel diabetesa, srčnih bolezni ali raka. Vsaka štiri leta so morali sodelujoči izpolniti vprašalnik o zdravju. Tekom 40 let je 22.299 posameznikov razvilo diabetes tipa 2.

Tri porcije tedensko, 20 % višje tveganje
Raziskovalci so na podlagi podatkov ugotovili, da na splošno za vsake 3 porcije krompirja tedensko tveganje za diabetes tipa 2 naraste za 5 odstotkov. Vendar je veliko odvisno od načina priprave krompirja: tri porcije ocvrtega krompirčka namreč tveganja ne povečajo za 5, temveč kar za 20 odstotkov. Podoben vnos pečenega, kuhanega ali tlačenega krompirja ni bil povezan s povečanim tveganjem.
Boljše in slabše alternative
Poleg različnih načinov priprave krompirja so raziskovalce zanimali tudi drugi priljubljeni viri ogljikovih hidratov, kot so žitarice in riž. Ugotovili so, da zamenjava treh porcij krompirja tedensko z žitaricami zniža pojavnost diabetesa tipa 2 za 8 odstotkov. Zamenjava pečenega, kuhanega ali tlačenega krompirja (drugih vrst krompirja kot ocvrt krompirček) z žitaricami je znižala tveganje za 4 odstotke, zamenjava ocvrtega krompirčka pa za 19 odstotkov. Po drugi strani je zamenjava krompirja z belim rižem povišala tveganje za diabetes tipa 2.
Krompir je dober, žitarice so boljše
Rezultati raziskave podpirajo trenutna priporočila glede vnosa žitaric, ki so sestani del zdrave prehrane in lahko pomagajo preprečiti diabetes tipa 2. Obenem kažejo, da ima tudi krompir lahko svoje mesto v prehrani, pomemben pa je predvsem način njegove priprave. Kljub temu žitarice ostajajo najboljša izbira.

Novinar



