Recept za fantastičen koktejl, ki nas odpelje direktno v Pariz

Recept za izjemen koktajl
Recept za izjemen koktajl Foto: MaximFesenko iz iStock

Odličen koktejl Champs-Élysées nas bo popeljal v Pariz, naravnost na Elizejske poljane, po katerih nosi ime. Gre za klasičen koktejl sestavljen iz konjaka, likerja Chartreuse, limoninega soka, sladkornega sirupa in Angostura bitters. Slaven je postal ob izidu knjige receptov The Savoy Cocktail Book izdane leta 1930.

Champs-Élysées je kulten koktejl tudi zato, ker je zaslužen za razvoj cele družine kislo-grenkih koktejlov, ki uporabljajo franocski Chartreuse. Slednji je poseben zvarek kartuzijanskih menihov iz samostana Grande Chartreuse iz leta 1737. Vsebuje različna zelišča s poudarkom na pelinu, kar mu daje značilno zeleno barvo. Obstaja tudi rumenkasta verzija, ki je nekoliko blažja.

paris, france, champs-elysee
Foto: NakNakNak iz Pixabay

Kako pripravi francoski koktejl?

Za pripravo tega koktejla potrebujemo konjak, pelinov liker, limono, sladkor in Angostura bitters. Konjaku ki je nosilec okusa in alkoholne vsebnosti, pelin in Angostura bitters dodajo globljo barvo in okus. Tudi posladkajo ga. Sladkor in limonin sok pa okuse omilita in izravnata v lepo harmonijo.

Sestavine:

  • 2 merici konjaka
  • ¾ merice sveže stisnjenega limoninega soka
  • ½ merice Green Chartreuse
  • ¼ merice sladkornega sirupa
  • nekaj kapljic Angostura bitters
koktejl
Foto: Tim Nusog on Liquor.com

Zahvaljujoč globalizaciji so nam skoraj vse sestavine dostopne v bolje založenih trgovinah. Težava pa zna biti Green Chartreuse, saj ga izdelujejo le v Franciji in v omejenih količinah. Kot alternativo lahko uporabiš absint ali kakšen drug liker s pelinom. Tu si lahko ogledaš 10 alternativ za Chartreuse.

Sestrski koktejl Champs-Élysées uporablja pomarančne okuse namesto Chartreuse, kar ustvari bolj saden in sladek napitek. Poskusi zamenjati pelinov liker s Triple Sec ali Blue Curacao in malo pomarančnega soka.

Pa veselo mešanje 😊

Prejšnji članek10 najpogostejših alergij
Naslednji članekNajboljši koncerti 2024 – v Sloveniji!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.