Recept za koktejl: Bloody Mary

glass of fresh tomato juice
Foto: Aziz Shamuratov iz iStock

Ko si že preizkusil vse naše recepte za koktejle, si se gotovo kdaj prebudil utrujen, žejen, morda z glavobolom, po domače z »mačkom«. Nekateri pojejo lekadol, drugi pijejo limonado z radensko, tretji grejo teči, stari mački pa radi rečejo »klin se s klinom zbija«. Seveda je redno prakticiranje tega odsvetovano in je že prvi znak alkoholizma, vendar v izreku se skriva nekaj resnice.

V ta namen je nastal Bloody Mary. Koktejl ki prežene mačka in ga je družbeno sprejemljivo piti že pred dvanajsto.

Juha, koktejl, zajtrk, zdravilo?

Prvotno naj bi bilo v Bloody Mary sedem sestavin: vodka, paradižnikov sok, zelenina sol, poper, limonin sok in worcesterska omaka. Ravno zaradi obilice sestavin in nekonvencionalnosti koktejla pa obstaja toliko verzij Bloody Mary, kolikor je miksologov.

Ko preberemo sestavine za ta rdeči koktejl, si mislimo, da bomo pripravljali juho. In Bloody Mary res ni daleč od tega. Je pravzaprav alkoholni zajtrk in zdravilo proti mačku v enem kosu. Lahko ga pijemo že kar zjutraj, saj konec koncev zajtrkujemo.

Two glasses of Bloody Mary garnished with gherkins and celery stalk
Foto: AlexPro9500 iz iStock

Recept za Bloody Mary

Edina slaba plat Bloody Mary je, da je priprava kar zahtevna (sploh po prekrokani noči). Vendar, kot je bilo že omenjeno, gre za enega najbolj svobodnih koktejlov in ni si treba preveč beliti glave z natančnostjo priprave.

Povzemamo sestavine za več različnih verzij Bloody Mary. Lahko uporabiš vse ali pa kakšno izpustiš.

  • 2 merici vodke
  • 4 merice paradižnikovega soka
  • Sol (po možnosti zelenina sol)
  • Poper
  • Limona ali limeta
  • Hren
  • Tabasco
  • Worcesterska omaka
  • Črni poper
  • Rdeča mleta paprika

Postopek

Najprej na rob kozarca nanesemo sol. To dosežemo tako, da sol natresemo na manjši krožnik in z rezino limone ali limete podrsamo po vrhu kozarca, da na robu ostane sok. Kozarec potem z glavo navzdol pomočimo v kupček soli na krožniku, da se sol prilepi na rob. Napolnimo ga z ledom in damo na stran.

V mikser zdaj ožamemo ostanek limone. Lupino tudi vržemo vanj. Vse sestavine in začimbe, ki si jih želimo, zmešamo in nežno pretresemo v miskerju. Koktejl precedimo v osoljen kozarec poln ledu in voila! Adijo maček.

Prejšnji članekŠtudentski bon inšpektor: Joe Peña’s
Naslednji članek5 presenetljivih preobratov v zgodovini

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.