Sladoled, sorbet ali gelato: kakšne so razlike?

Woman's hands holding refreshing ice cream in waffle cones treats with a hint of zesty lemon flavour. With copy space
Foto: karandaev iz iStock

Ko se poletje bliža in temperature naraščajo, se mnogi od nas zatečejo k osvežilnim zamrznjenim poslasticam. Med najbolj priljubljenimi sta sladoled in sorbet, vendar pa se med njima skrivajo pomembne razlike. V tem članku bomo raziskali, kaj ločuje te dve okusni zamrznjeni dobroti.

1Gelato

Coffee gelato
Foto: kaorinne iz iStock
  • Gelato je italijanska beseda za sladoled.
  • Osnova za gelato je narejena iz mleka, jajc in sladkorja, podobno kot pri klasičnem sladoledu.
  • Vendar je gelato po teksturi veliko gostejši od klasičnega sladoleda.
  • Razlog za to je, da vsebuje manj mlečnih maščob in manj zraka.
  • Gelato je namenjen, da se postreže nekoliko toplejši kot običajen sladoled, z videzom, ki naj bi bil kremast in sijoč.

2Sladoled

A closeup of an ice cream
Foto: Wirestock iz iStock

Za sladoled obstajajo posebna pravila:

  • Mora biti narejen z najmanj 10 % mlečne maščobe.
  • Med zamrzovanjem ga je treba mešati.
  • Njegov okus je sladkast.
  • Vedno vsebuje vsaj malo sladkorja.

3Sorbet

Homemade strawberry sorbet in glass on a wooden table
Foto: iuliia_n iz iStock
  • Sorbet je zamrznjena sladica, ki je brez mlečnih izdelkov.
  • Narejen je le iz sadja in sladkorja.
  • Zaradi svoje kisle sladkosti pripravi brbončice na sladico.
  • Odlična izbira za vegane in ljudi s celiakijo!

Upam, da vam je ta članek pomagal razumeti razlike med temi okusnimi zamrznjenimi poslasticami! 🍦🍨

logo Rokmar
info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Matjaž Lesjak

Glavni urednik

Prejšnji članekItalijanska znamka v Slovenijo prinaša visoko kakovostno modo za sodobnega moškega
Naslednji članek5 različic planka različne težavnosti
logo Rokmar
info@rokmar.si| Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Matjaž Lesjak

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.