Tople zimske začimbe: uporaba in učinki na zdravje

zimske začimbe

Cimetcimet

✅ Blaži nihanje ravni sladkorja v krvi.

✅ Blagodejno deluje na srce in pomaga preprečevati srčnožilne bolezni.

✅ Pomaga zniževati raven holesterola v krvi in deluje antibakterijsko.

Ideje za uporabo v kuhinji: Cimet je nepogrešljiv v sladkih jedeh. Ne sme manjkati v medenjakih, jabolčnem zavitku, cimetovih polžkih in kompotih. Uporabljamo ga tudi v slanih jedeh, saj je ena izmed glavnih začimb indijskega karija. Dodaš ga lahko v kakav za bolj prazično in obogateno aromo.

Klinčkiklinčki in druge začimbe

✅ Delujejo protivnetno.

✅ Pomagajo pri prebavnih težavah: bruhanje, driska, napenjanje in bolečine.

✅ Ublažijo simptome gripe in prehlada.

Uporaba v kuhinji: Klinčki oziroma nageljnove žbice se v kulinariki uporabljajo predvsem za začinjanje napitkov, kot so kuhano vino, kompot in čaj. Če jih dodamo v marmelado, dobimo bogat sadni namaz, idealen za mrzle decembrske dni.

Ingverčaj, limona in ingver

✅ Pomirja želodec in ublaži slabost.

✅ Izboljša cirkulacijo krvi.

✅ Zdravi infekcije, saj deluje protibakterijsko in protiglivno.

Uporaba v kuhinji: Ingver je najboljši prijatelj nekaterega sadja: ananas, breskve, melone, hruške in banane. Dodajamo ga lahko v smutije, limonade, sokove in celo v sladoled. V zimskem času ga lahko uporabimo za začinjanje čaja. Ingver paše tudi v slane jedi, super se poda k ribjim jedem in popraženi zelenjavi.

Pozor! Z dolgotrajnim kuhanjem se njegove učinkovine izničijo, zato ga dodaj proti koncu.

Muškatni oreščekjajčni liker zmuškatnim oreščkom

✅ Pomirja bolečine v trebuhu in mišicah.

✅ Pomaga pri premagovanju utrujenosti in stresa ter izboljša koncentracijo.

✅ Sodeluje pri odstranjevanju toksinov iz jeter in ledvic.

Uporaba v kuhinji: Muškatni orešček ne sme manjkati v nobenem prazničnem pecivu. Je ena glavnih začimb azijske in tudi evropske kuhinje. Po tradiciji se dodaja v jajčni liker, čaj z mlekom in kuhano vino. Najdemo ga v vseh začimbnih mešanicah z bučno aromo. V Italijanski kuhinji je najbolj znan po svoji vlogi v omaki bešamel (lazanja). Poda se v vsako slano jed, ki temelji na mleku ali siru (Alfredo testenine, cvetačna kremna juha…).

Saša Vesel
+ objave

Novinar

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.