Tradicionalni slovenski zajtrk letos še pomembnejši

Danes je dan slovenske hrane. In kaj zajtrkujemo na ta dan? Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je letos še toliko bolj pomemben kot prejšnja leta. Tradicionalni slovenski zajtrk vključuje kruh, maslo in med, namesto kave pa pijemo mleko. Po želji lahko zajtrku za posladek ali malico dodaš še slovensko jabolko.

Tradicionalni slovenski zajtrk je projekt, ki živi od 18. novembra 2011. Takrat je bilo v vrtce in osnovne šole za zajtrk dostavljenih več kot 19 000 kg kruha, 2600 kg masla, 53 600 litrov mleka, 3200 kg medu in 32 000 kg jabolk. Projekt je potekal na 1535 lokacijah.

10. Tradicionalni slovenski zajtrk (izobraževalni video)

Zakaj je letos slovenski zajtrk še toliko bolj pomemben?

Na dan slovenske hrane imamo priložnost, da podpremo slovenske pridelovalce in predelovalce hrane ter jim na ta način sporočimo, da tudi v covid časih nismo pozabili nanje. Danes je čas, ko lahko zavestno posežemo po lokalno pridelani hrani in na tak način pomagamo ohranjati tradicijo podeželja ter podpremo mlade (in tudi stare) pridelovalce hrane, ki se trudijo tradicijo slovenskih pridelkov prenesti na mlajše generacije.

Letos je prehranski sektor zaradi covida-19 občutil močan udarec – zaprte so gostilne, šole, vrtci in javne kuhinje, kamor so slovenski pridelovalci hrane prodajali svoje pridelke.

Prav tako pa je pomembno, da pazimo, kaj jemo – za naše zdravje. Z zdravstvenega vidika se namreč priporoča uživanje sezonske lokalne hrane, saj ima višjo biološko vrednost. Daljša kot je veriga od pridelovalca do potrošnika, krajša je vsebnost različnih vitaminov in mineralov, ki so za naše zdravje zelo pomembni, še posebej v teh časih. Zato skrajšajmo verigo in uživajmo bolj zdrave sadeže – za nas in za ohranjanje slovenske tradicije. ❤️

Prejšnji članekPreverite, zakaj imajo mladi radi pametni telefon Huawei P smart 2021
Naslednji članekSi za pekoče?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.