Ustvari svoj mini zeliščni vrt

Vzgajanje domačega zeliščnega vrta je lahko trdo delo. Nekatera zelišča so lahko zelo občutljiva na najmanjšo spremembo v sobi, zato je treba biti še posebej pazljiv. A nič ni lepšega od tega, da imaš liste bazilike pri roki in lahko narediš domač pesto ali pa da začiniš paradižnikovo omako s svežim domačim origanom.

Zelišča za rast potrebujejo veliko svetlobe, zato za začetek izberi primerno lokacijo v stanovanju in se prepričaj, da tam vsaj 6 ur na dan sveti sončna svetloba. Prav tako je pomembno, da svojim rastlinam urediš primerno odtekanje, saj zadrževanje vode v zemlji lahko naredi več škode kot koristi. Ko zelišča sadiš, pazi na to, katero zemljo uporabiš. Velikokrat ljudje posežejo po zemlji z vrta ali dvorišča, a ta ni nujno dobra za hišni vrt in zelišča. Raje kupi zemljo, primerno za sajenje rož in zelišč, saj je bolj lahka, medtem ko vrtna zemlja zaradi gostote preprečuje dostop vode do korenin.

Za začetek si izberi, katera zališča bi rad gojil v domačem vrtu. Začni preprosto – z baziliko, meto in timijanom, na primer. Nato pa za svoj vrt redno skrbi in tudi redno uporabljaj zelišča, saj z redno uporabo in obrezovanjem zelišča tudi hitreje rastejo.

Bazilika

Bazilika se super obnese v stanovanju in nič hudega ne bo, če boš njene liste uporabljal vsak dan. Pomembno je le, da ima dovolj sončne svetlobe in da jo pogosto zalivaš, saj hitro oveni.

Origano

Tudi origano potrebuje veliko svetlobe in pozoren moraš biti, da v loncu ne zastaja voda, saj drugače korenine hitro zgnijejo. To težavo lahko rešiš s tem, da si priskrbiš lonec z luknjami in spodaj postaviš podstavek. Če imaš vrtiček na balkonu, boš moral origano v hladnih zimskih mesecih preseliti v notranje prostore, saj hitro zmrzne.

Timijan

Timijan je tudi zelo občutljiv, če ne dobi dovolj sončne svetlobe, glede zalivanja pa zanj velja podobno kot za origano – paziti moraš, da korenine ne zgnijejo. V zimskih mesecih ga sicer lahko pustiš zunaj, še bolje pa je, če mu prizaneseš in ga preseliš v toplejši prostor.

Prejšnji članekKitajska: obeta se prepoved uživanja psov in mačk
Naslednji članek☑️ KVIZ: Kako dobro poznaš serijo La Casa de Papel?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.