Uživanje maščob po novih raziskavah lahko celo prepreči kap?

Velja splošno prepričanje, da lahko prevelika količina zaužitih maščob škodi zdravju. Povišajo lahko holesterol, možnost kapi, zamašijo arterije in povzročijo cel kup drugih srčnih bolezni. A kot kaže, to ne velja za vse vrste maščob. Po ugotovitvah raziskave predstavljene na znanstvenem srečanju American Heart Association 2021, ki so jo naredili na oddelku za prehrano na harvardski T. H. Chan šoli za javno zdravje, naj bi bil glavni problem vrsta maščob in ne njihova količina. Večja količina rastlinskih maščob naj bi celo znižala možnosti pojava kapi.

Kakšne so bile ugotovitve?

Po ugotovitvah raziskave naj bi ljudje, ki v veliki večini uživajo rastlinske maščobe, imeli 12 % manj možnosti za pojav kapi kot tisti, ki zaužijejo zelo malo rastlinskih maščob. Ravno obratno velja za živalske maščobe. Ljudje, ki zaužijejo veliko količino teh, imajo kar 16 % več možnosti za pojav kapi kot tisti, ki jih ne.

Človek je za preživetje vedno potreboval maščobe, saj te pomagajo pri vpijanju vitaminov in delovanju hormonov, poleg tega skrbijo za energijo in toploto. A treba je vedeti, da glavno vlogo pri zdravju igrajo nenasičene maščobe, ki izhajajo iz zelenjave, rib in različnih oreščkov. Strokovnjaki zato predlagajo, da si ljudje hrano pripravljajo iz različnih rastlinskih olj.

Obratno velja za nasičene in transmaščobe, ki jih najdemo v različnih tipih mesa. Takšne maščobe so za telo zelo nezdrave. Zmanjšanje uživanja rdečega in procesiranega mesa skupaj z zdravimi prehranjevalnimi navadami naj bi po ocenah študije vsaj za 13 % zmanjšalo umrljivost, za 14 % umrljivost zaradi srčnih bolezni in za 11 % umrljivost zaradi raka.

V študiji niso ugotovili nikakršne povezave med maščobami, ki izvirajo iz mlečnih izdelkov, in pojavom kapi.

Kakšna je bila študija?

Analizirali so podatke, pridobljene v zadnjih 27 letih, s strani medicinskih sester in zdravstvenih delavcev, ki so bili del dveh najdaljših prehranskih študij v Združenih državah: the Nurses’ Health Study in the Health Professionals Follow-Up Study.

Šlo je za opazovalno raziskavo, tako da v ugotovitvah ni bilo mogoče vzpostaviti vzročno posledičnega odnosa med maščobam in pojavnostjo kapi. Vseeno so lahko vzpostavili povezavo. Primanjkljaji v raziskavi so bili tudi večinoma bela analizirana populacija in dejstvo, da so ljudje na vsake štiri leta sami poročali o svojih prehranjevalnih navadah.

Kljub temu so ugotovitve v skladu z že prej narejenim raziskavam na področju uživanja maščob. Za zdravje so ključne rastlinske in ne živalske maščobe.

Prejšnji članekTeorija čudnosti za vse čudno normalne ljudi
Naslednji članekZvezda je rojena: Spoznajte najnovejši telefon Huawei nova 9

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.