Več kot startup, Več kot HRANA!

Na intenzivnem Startup vikendu ‘Več kot HRANA!’ so se iz osnovnih podjetniških idej razvile kreativne in vizionarske podjetniške priložnosti. Zmaga je pripadla najbolj drznim, ekipi PROTEIN-SECT, ki je s prehranskim dopolnilom iz insektov navdušila tako strokovno komisijo kot ostale udeležence.

Včeraj se je v poznih večernih urah zaključil ‘Startup vikend: Več kot HRANA!’, ki je potekal na Biotehniški fakulteti, Univerze v Ljubljani. Že drugi tovrstni dogodek sta ponovno organizirala Biostartup ekipa študentskega sveta Biotehniške fakultete (ŠSBF) in Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR). Udeleženci, v veliki meri študentje različnih smeri, so s pomočjo strokovnih mentorjev, akademikov in podjetnikov iz stroke razvijali svoje poslovne priložnosti s področja živilske, gostinske in prehrambene industrije. Približno 50 udeležencev, ki so se razdelili v 9 interdisciplinarnih ekip, je na zaključni prireditvi pred komisijo predstavilo svoje ideje. Ta je kot zmagovalce izbrala ekipo Protein-sect, ki je ponudila proteinske praške iz žuželk.

Tridnevna intenzivna podjetniška delavnica se je, kljub močnemu dežju, z manjšo zamudo začela v petek popoldne z uvodnimi nagovori izbranih gostov in motivacijskim govorom dr. Roka Stritarja, enega od dveh strokovnih mentorjev Startup vikenda, sicer pa asistenta na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani in uspešnega podjetnika. Sledila je predstavitev sedemnajstih idej udeležencev ter dveh izzivov, ki sta ju podala podpornika Startup vikenda (podjetji Žito in Union), na podlagi teh pa se je oblikovalo devet interdisciplinarnih ekip.

V okviru sobotnega programa Startup vikend so se ekipam pridružili strokovni mentorji iz živilske stroke, tako iz uveljavljenih podjetij (Mlinotest), mladih uspešnih podjetij (Hood Burger, Coffee O’clock, Enolyse, Befit, MojaČokolada.si, Homeogarden, CM Design) pa tudi s Pomurskega tehnološkega parka. Za krajši premor med delom in dodatne nasvete ekipam je poskrbel Vasja Golar iz podjetja Brauhaus Bevog Gmbh, ki je predstavil svojo zgodbo o uspehu. Kako nadaljevati po uspehu na Startup vikendu, pa je z udeleženci debatiral Luka Suhadolnik, predstavnik ekipe Vave, ki je z Večnamensko klopjo Vave zmagala na prvem Biostartup dogodku ‘Več kot LES!’.

Po neformalnemu druženju udeležencev s predstavniki podjetij se je nadaljevalo intenzivno projektno delo. Nadobudne ekipe so se odločile za testiranje svojih izdelkov med potencialnimi potrošniki, kjer so dobile prve konkretne odzive in informacije o svojem produktu, kar jim je pomagalo pri izpopolnjevanju idej. V nedeljo so skupine dokončale razvoj izdelkov ter se z mentorji intenzivno pripravljale na svojo predstavitev pred strokovno komisijo v sestavi prof. dr. Aleš Kuhar (BF), mag. Roman Medved (RRA LUR), dr. Mateja Modic (Žito d.d.), Simona Rataj (GZS), dr. Lidija Honzak (LUI) in Aleš Pustovrh (Bogatin d.o.o.).

Komisija je za zmagovalce soglasno izbrala Ekipo Protein-sect v sestavi Tadej Pliberšek, Anže Perčič, Jure Vidmar, Matjaž Vidmar, Tina Dobelšek in Domen Krč, ki je predstavila idejo proizvodnje proteinskih praškov iz mokarjev, majhnih žuželk, ki jih je enostavno gojiti in predelati v visokoproteinske praške.

Ponovno se je pokazalo, da je med mladimi ogromno potenciala, saj so bile vse ideje zelo dobro sprejete tako pri komisiji kot tudi javnosti. Drugo mesto je zasedla ideja Več kot kruh, ki je sprejela Žitov izziv in pripravila različne inovativne pekovske izdelke iz vsakdanjih sestavin, tretje pa ekipa Whey better – s sladoledom iz sirotke, ki ima povečano vsebnost beljakovin. Ekipe so predstavile še aplikacijo za hitre nasvete o pripravi obrokov, dražeje z izvlečki zelenega čaja, zelenjavno ploščico, prehranske izdelke iz koprive, prenosno komoro za gojenje zelišč in zelenjave ter aplikacijo za gostince z možnostjo hitrih akcij.

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR), ki je bila ob Biostartup ekipi že drugič soorganizator dogodka, je tudi v tej tematiki prepoznala priložnosti za razvoj novih podjetniških idej. »Dvig kakovosti življenja v regiji ter ustvarjanje privlačnega gospodarskega okolja sta dva pomembna cilja Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, zato smo se tudi tokrat odločili za sodelovanje pri organizaciji dogodka. Poleg tega stalno podpiramo razvoj vrhunskih in inovativnih projektov z visoko dodano vrednostjo, velik potencial, da to postanejo imajo tudi danes predstavljeni proizvodi, saj vse ideje stremijo k zdravemu prehranjevanju. Udeleženci so dokazali, da so se v izredno kratkem času sposobni povezati v tim, se uspešno spopasti z izzivi in ponuditi prave rešitve,« je ob zaključku dogodka dejal vodja projektov na RRA LUR, mag. Roman Medved.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.