Voda za zdravje

Voda je kemijsko gledano preprosta spojina vodika in kisika, vendar izrednega pomena tako za ravnovesje na Zemlji kot tudi za človeka, saj je njegovo telo v približno 70 % sestavljeno iz vode.

Glede na slednji podatek in dejstvo, da je voda ključnega pomena za številne procese v telesu, ni presenetljivo, da lahko človek brez pitja vode preživi le nekaj dni, medtem ko brez uživanja hrane lahko preživi kar nekaj tednov. O koristnosti rednega in zadostnega pitja vode je seveda napisana kopica člankov in tudi kar nekaj knjig, čeprav glede na pomembnost teme morda še vedno premalo.

Zakaj voda?

Kot piše T. Kojič v reviji Viva, že 1-odstotna dehidracija (stanje pomanjkanja vode v telesu) vodi do zmanjšanja telesnih in duševnih zmogljivosti, agresivnosti in kronične utrujenosti. Taka dehidracija nastopi že, če pozabimo popiti dva velika kozarca vode. Pri hujši stopnji dehidracije je včasih nujna zdravniška pomoč.

Pitje vode je ključnega pomena tudi pri telesni aktivnosti. Tekočino je treba uživati pred vadbo, med vadbo in po njej. Tudi pri prehladu ali vnetju grla je pitje zadostne količine vode ključnega pomena, ker vzdržuje ravnotežje vode v telesu in olajša gibanje sline. Pitje dovoljšnje količine vode je ključnega pomena tudi pri preprečevanju in zdravljenju drugih nevšečnosti, kot so denimo zaprtje, ledvični kamni in visok krvni (LDL) holesterol.

Po mnenju iransko-ameriškega zdravnika F. Batmanghelidja, čigar dela o zdravilnih učinkih zadostnega uživanja vode so prevedena v številne svetovne jezike (v slovenščino sta prevedena Telo kliče po vodi in Voda za zdravje in življenje), je kronična dehidriranost izvor večine bolezni. Zaradi kroničnega pomanjkanja vode naše telo razvije „varčevalne ukrepe“, ki imajo neprijetne posledice. Pojavijo se lahko alergije, kronične bolečine, npr. zgaga, revmatične bolečine, bolečine v križu, prsnem košu in nogah, glavobol, zvišan krvni tlak. Zmanjša se lahko tudi imunska sposobnost organizma, v skrajnem primeru lahko nastane rak na sečilih, rodilih ali prsih.

Koliko vode popiti na dan?

Ljudje smo izgubili občutek, koliko vode potrebujemo – ko imamo občutek žeje, je dejansko že pozno – tako da moramo vodo v primerni količini zauživati načrtno.

Strokovnjaki so si dokaj enotni v svojem priporočilu, da je za zdravo življenje potrebno popiti od litra do dveh in pol litrov vode na dan in to vsak dan. Natančno količino vode je sicer težko predpisati, saj človek potrebuje različno količino glede na letno dobo in telesno aktivnost. Dobro je tudi vedeti, da uživanje živil z visoko vsebnostjo vode (npr. sadje in zelenjava) zmanjša potrebo po pitju dodatne vode. Pitju vode seveda ni enakovredno pitje kave, čaja in sladkih napitkov. Nekaj pozornosti je treba nameniti temu, da je voda, ki jo pijemo, dejansko čim čistejša, kar danes še zdaleč ni več samoumevno.

Vodo naj bi pili pol ure pred obrokom, ne med in po njem – vnos vode med in po obroku namreč redči prebavne sokove in tako upočasni prebavo hrane. Primeren čas za uživanje vode naj bi bil tudi dve uri in pol po jedi, strokovnjaki pa priporočajo tudi dva kozarca pred spanjem.

Za ohranjanje dobrega zdravja je pomembna kombinacija pitja dovoljšnje količine vode, telesne aktivnosti in uravnotežene prehrane.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.