8 nepričakovanih napak s katerimi nevede uničuješ svoja oblačila

1. Pereš jih na previsoki temperaturi.

Pri pranju upoštevaj priporočila glede temperature, ki jih najdeš na našitku znotraj oblačila. Velja splošno pravilo, da barvna oblačila iz različnih materialov: bombaž, poliester, elastan… peremo na 30 °C, če niso preveč trdovratno umazana.

Hišni tekstil se praviloma pere na 60 °C ali celo 90 °C. S pranjem svojih oblačil na tako visokih temperaturah bodo ta hitro postala sprana, tkanina pa se bo občutno stanjšala.

2. Vsa oblačila sušiš v sušilnem stroju.

Vsa oblačila niso primerna za sušenje v stroju, saj jih lahko visoka temperatura poškoduje. V stroju nikoli ne suši volnenih oblačil. Za druga oblačila pa preprosto preveri našito etiketo.

I'm busy turning on this washing machine.

3. Zadrg in gumbov ne pripraviš na pranje v pralnem stroju.

Pred pranjem svoja oblačila pripravi. To pomeni, da izprazniš žepe, zapneš vse zadrge in odpneš vse gumbe.

4. Za vsa oblačila uporabljaš mehčalec.

Mehčalec ne sme priti niti blizu tvoje nove puhaste bunde, saj bo postala tanka in povešena. Za pranje bund uporabljaj le tekoči prašek.

This is the dullest moment I've ever experienced.

5. Nedrčke s kostjo pereš v stroju.

Vsi nedrčki s kostjo so neprimerni za strojno praje, saj se hitro uničijo. Za nedrček si vzemi 5 minut svojega časa in ga ročno operi v topli vodi. Verjemi, da bo ostal lep in uporaben veliko dlje.

6. Potiskanih in barvanih oblačil ne obrneš narobe pred pranjem.

Vse majice z napisi, kavbojke in drugo obarvano tkanino pred pranjem obrni narobe. Tako boš zmanjšal trenje in barva bo dlje časa ostala živa in sveža. Nihče ne mara spranih oblačil!

sušenje oblačil

7. Za pranje oblačil uporabljaš klasičen pralni prašek.

Premisli o nakupu tekočega pralnega praška, saj groba zrnca poškodujejo mikrostrukturo in barvo tkanine. Tvoja črna majica bo ostala črna veliko dlje.

8. Ne poskrbiš za pralni stroj.

Topel in vlažen boben pralnega stroja je idealno okolje za bakterije. Če oblačila pustiš po pranju v stroju še nekaj ur začnejo zaudarjati in tega vonja se iz stroja le stežka rešiš.

Po pranju oblačila čim prej vzemi iz stroja, obriši tesnilno gumo pri vratih do suhega in vsake toliko zaženi prazen pralni stroj, da se prečisti.

mačka v pralnem stroju

Prejšnji članekHuawei MatePad Pro je odličen za negovanje ustvarjalnosti in osebno rast
Naslednji članekActimatch: Novo družbeno omrežje, ki je drugačno

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.