Do izoblikovanega telesa kar v dnevni sobi

Za zdravo telo, kondicijo in dobro telesno pripravljenost ni potrebno plačevati visokih zneskov za članarine fitnesa, aerobiko ali pilates, niti ni treba kupovati dragih športnih naprav.

Z malo domišljije in nekaj pripomočkov, ki nam ležijo v omarah, si lahko hitro pričaramo pravo telovadnico tudi doma. 

 

Za vadbo doma uporabimo stvari, ki jih imamo pri roki

Začnemo pri osnovnem pripomočku, blazini za telovadbo, ki načeloma ni draga, vseeno pa lahko vzamemo tisto, na kateri ležimo na plaži. Tako bo uporabna vse leto, med poletjem pa bomo na njej pokazali izklesano telo. Za določene vaje uporabimo tudi navadno elastiko, ki vaje dopolni z dodatno težavnostjo. Če se nam doma valja kolebnica iz otroških let, uporabimo tudi to. Namesto uteži uporabimo steklenice vode, na začetku pollitrske steklenice vode, kasneje, ko se nam moč v rokah poveča, pa lahko vodo zamenjamo s težjimi materiali, npr. riž, pesek, ali vadimo z večjimi steklenicami. Na ta način prihranimo denar za uteži, hkrati pa prilagajamo težavnost svojim zmožnostim. Tudi stol je dober pripomoček za vadbo, z njegovo pomočjo izvajamo številne vaje, npr. potisk v sedečem stanju s tricepsi, sklece na stolu, uporabimo ga kot steper ali kot začetnik samo za ravnotežje pri določenih vajah, npr. počepi na eni nogi. Za določene vaje, kot so sklece, trebušnjaki, počepi, ne rabimo posebnih pripomočkov in jih izvajamo kar na hodniku, v dnevni sobi ali na balkonu. Za vadbo uporabimo tudi stopnice, na začetku hodimo gor in dol, nato pa tempo stopnjujemo. Sončne in tople dneve izkoristimo za vadbo zunaj, odločimo se za tek ali hitro hojo, ki krepi telo in duha in je praktično zastonj (če izvzamemo športne copate in morebiten športni nedrček). Vse, kar potrebujemo za tek, je nekaj dobre volje in glasba za spodbudo. Tek je tudi ena izmed najboljših kardio vadb, s katero izgorevamo maščobe, če pa želimo obenem tudi izoblikovati telo, moramo kardio vadbo kombinirati z vajami za moč.

Vadba doma ima veliko prednosti

Ena izmed teh je zasebnost, saj se na ta način posvetimo sami sebi, saj ni motečih dejavnikov. Ljudje z nizko samopodobo se počutijo udobneje, nismo vsem na očeh, obenem pa nam ni treba skrbeti za draga športna oblačila, uporabimo lahko trenirko ali športne hlačke in majico, ki jo običajno nosimo ob gledanju televizorja, pomembno je le, da nas pri vadbi oblačila ne ovirajo in da se v njih počutimo udobno. Doma tudi glasbo izbiramo po svojem okusu ali vadimo ob gledanju televizorja (ampak pazimo, da pri tem ne izgubimo ritma in koncentracije). S telovadbo doma prihranimo veliko časa, ni se nam potrebno odpraviti v oddaljene telovadnice, tudi časovne omejitve, kdaj bomo vadili, ni. Po vadbi se stuširamo v lastni kopalnici.

 

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.