Kako do uspešne skincare rutine

Veliko ljudi se sploh ne zaveda, kako pomembna je skincare rutina. Ne samo, da ti pomaga s kožnimi težavami, ampak je pomembna tudi za preventivo, da do težav ne pride in seveda (najbolj pomembno), da se lepo postaramo.

Zato danes s teboj delim nekaj nasvetov, ki ti lahko pomagajo na poti do uspešne skincare rutine!

1. Spoznaj svojo kožo

Dejstvo je, da smo ljudje različni. Eno izmed teh razlik predstavlja tudi koža. Morda se tvoj prijatelj sooča z mastno, aknasto kožo, medtem ko tebi povzroča glavobol suha, razdražena koža. Torej je zelo pomembno, da kožo opazuješ in ugotoviš, kakšen tip je značilen zate.

Za lažjo predstavo imaš tu naštete različne tipe in osnovne značilnosti:

  • Normalna – uravnovešena in navadno neobčutljiva. T-cona (čelo, nos in brada) je lahko mastna, vendar v meji normale.
  • Mastna – značilne večje, razširjene pore in tipičen »sijaj« kože. Podvržena je ogrcem, mozoljem in aknam.
  • Suha – za ta tip so značilne različne stopnje suhosti. V najboljšem primeru je koža izredno napeta, krhka in groba. V najslabšem pa še srbeča, razpokana in luskasta.
  • Mešana – značilna mastna T-cona, povečane pore na tem predelu in normalna/suha lica.

Šele, ko spoznaš tip kože in ugotoviš, kaj tebi povzroča preglavice, se lahko odločiš, kateri izdelki ti bodo odgovarjali.

via GIPHY

2. Eksperimentiraj in raziskuj

Z razumevanjem kože si že naredil korak v pravo smer, vendar to ne pomeni, da bodo prvi izdelki, ki jih preizkusiš, pravi zate. Redkokomu se zgodi, da kar takoj najde produkte, ki mu 100 % odgovarjajo, zato jih je treba kar nekaj preizkusiti. Pri tem je pomembno, da se zavedaš, da je to normalno, in ne obupaš.

Prav tako je pomembno, da raziščeš izdelke – preveriš sestavine, njihov pomen in kaj naj bi izbrani produkt zagotovil.

3. Ne pretiravaj

Tvoja skincare rutina (vsaj začetna), naj bo preprosta. Na spletu je tisoč različnih skincare kanalov, ki ti priporočajo izredno zakomplicirane rutine, ki jih začetnik ne potrebuje. Najboljše je začeti z rutino, dolgo tri ali širi korake, in postopoma napredovati.

Za začetek:

  1. Čistilni gel za obraz – tega vsi potrebujemo. Po dolgem dnevu je zelo pomembno, da obraz temeljito očistimo. Sploh za dekleta, ki se rade naličimo, je to ključno.
  2. Serum – ko spoznaš svojo kožo in ugotoviš, kaj potrebuje, izberi serum, ki bo razrešil tvojo težavo in učinkovito negoval tvojo kožo.
  3. Vlažilna krema – brez nje pač ne gre!

via GIPHY

4. Obišči dermatologa ali kozmetičarko

Če se izkaže, da imaš veliko resnejše težave, kot si mislil, in jih ne moreš rešiti sam, je najboljše, da se posvetuješ z dermatologom ali kozmetičarko. Pri tem je pomembno, da ostaneš potrpežljiv, saj se tudi tu zna zgoditi, da ne najdeš takoj profesionalca, ki ti bo znal pomagati. Pred obiskom se sam pozanimaj o svojih težavah zato, da lahko zastaviš primerna vprašanja. Če se ti po pogovoru zdi, da dermatologu ali kozmetičarki ne zaupaš, se obrni na drug naslov.

Nasveti so splošni in široki, vendar ravno zato najbolj primerni. Konec koncev je lahko našteti specifične izdelke in posploševati, da ti bodo ravno ti magično rešili vse težave. Vendar ni tako. Kar ustreza meni, ni nujno, da bo ustrezalo tudi tebi. Zato je pomembno, da se v položaj poglobiš in raziščeš, kaj je prava rešitev zate.

Prejšnji članekŠtudentska vrsta, politično obsojena na izumrtje – 1. del
Naslednji članekAli ugajam lepotnim idealom sodobne družbe?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.