Kako izgledati najboljše na video klicu?

video call, video, conference
Foto: Brian_Cragun iz Pixabay

Odkar se je začela pandemija, smo vsi na popolnoma nov način izkusili delo na daljavo. In čeprav ima to svoje ugodnosti, znajo biti video sestanki naporni. Želiš zgledati kar se da najbolje, vendar ti nagaja svetloba. Želiš biti profesionalen, vendar si v oblečen v trenirko, ker si pač doma. Tako se meja med tem, kaj je primerno in kaj je neprimerno, zabriše. Zato smo ustvarili vodič za to, kako izgledati najbolje na video klicih, da ti situacijo malce olajšamo.

Osvetli obraz

Od svetlobe je odvisno, kje boš sedel, zato je najbolje začeti s to. Razgrni okno in spusti svetlobo v prostor, vendar pazi, da ta ne pade na tvoj hrbet. Najbolje je, če je glavni svetlobni vir neposredno pred tabo ali pa malo na strani, vendar res minimalno. Svetlobo prispeva tudi tvoj ekran, zato ne pozabi tudi te prilagoditi. Sploh če nimaš naravne svetlobe, lahko z računalniško zgledaš kot duhec Kasper. Prav tako ne pozabi na očala – s premočno svetlobo lahko vsi na tvojem klicu v teh vidijo lasten odsev. Malce zasenči ekran in že boš zgledal veliko boljše.

Dvigni kamero

Obstaja samo en primeren kot za namestitev kamere – na nivoju obraza oziroma oči. Tvoja miza je najverjetneje pod tvojim obrazom, kar ustvari izredno nelaskav kot, pod katerim te bodo sodelujoči na klicu videli. Uporabi kup knjig, stolček, ali višjo mizo, zato, da je kamera nastavljena na nivoju tvojih oči.

camera, webcam, computer
Foto: Aksa2011 iz Pixabay

Pred klicem testiraj video

Na sestanek želiš priti pripravljen. Ne želiš se v živo ukvarjati z nastavljanjem okolice, svetlobe, kota, las, da vsi na klicu to vidijo. Zoom, Webex in druge podobne aplikacije nudijo možnost predogleda videa preden se sestanek začne. Tako lahko prej preveriš, kako je vse videti. Skype ti ta predogled pokaže avtomatično, medtem ko moraš pri nekaterih drugih aplikacijah to nastaviti ročno.

Poišči miren prostor in kvalitetne slušalke

Večina nas nima velikega nadzora nad zvokom, vendar boš zvenel boljše, če klic opraviš v tihem, mirnem prostoru. Prav tako je dobro vedeti, da imajo lahko tvoje slušalke boljši mikrofon od tvojega računalnika. Večina aplikacij ima možnost predhodnega testiranja mikrofona. Tako lahko testiraš različne mikrofone in ugotoviš, kateri je najboljši. Svetujemo, da mikrofon ugasneš, ko ne govoriš. Tako drugi ne slišijo nepotrebnega hrupa tvoje okolice in se lažje osredotočijo na sestanek.

Businessman hanging his modern wireless headphones over the laptop computer screen while taking a break. Setting up working space or home office. Work from home concept with copy space for background.
Foto: golfcphoto iz iStock

Razkomoti se

Tako kot na fizičnih sestankih je neprimerno, da ko enkrat začneš s klicem, vstajaš in hodiš naokoli. Namesti se nekam, kjer ti bo udobno sedeti ali stati dlje časa. Prav tako je pametno, če že pred začetkom napolniš računalnik in imaš polnilec blizu sebe. Enako velja za vodo ali kavo. Tako si pripravljen in sestanek z lahkoto izvedeš profesionalno.

Prejšnji članekKako sprejeti gubice in z njimi uživati življenje?
Naslednji članekGospodar prstanov je (skoraj) zaživel v središču Ljubljane

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.