Kako pogosto bi si morali umivati lase?

Umivanje las se sliši kot najbolj samoumevno opravilo. Pa je res?

Kaj se zgodi, če si lase umivaš premalokrat?

Povsod lahko slišiš nasvete v stilu: Lase si umivaj čim manjkrat, sploh s šamponom. Na youtubu lahko najdeš na stotine tutorialov, kako 10 dni preživeti brez šampona in podobno.

moški si suši lase

Svetujemo ti, da raje zaupaš staršem, ki so te naučili, da moraš v šolo vedno z opranimi in dišečimi lasmi. Čez dan se na naši koži in laseh nabira umazanija, ki v kombinaciji z oljnatim izločkom žlez obteži naše lase in jim daje neprijeten vonj.

Preredko pranje las (s šamponom) lahko vodi v draženje, trdovraten prhljaj, zamastitev por in (celo) izpadanje las. Yikes! ?

Kaj se zgodi če lase umivaš prepogosto?

Človek bi mislil, da s higieno ne more pretiravati, vendar to ne drži. Prepogosto umivanje las (sploh s šamponom) lahko vodi v slamnate in oslabele lase, povečano izločanje loja iz žlez in posledično hitro ponovno zamastitev ter lahko celo privede do vnetja. ?

Kaj je torej pravi odgovor?

Najprej moraš ugotoviti, v katero skupino spadajo tvoji lasje, da jih boš lahko potem primerno negoval:

ženska z ravnimi lasmi

Tanki in ravni lasje

… zahtevajo pogosto pranje – vsak drugi dan. Tanki lasje zelo hitro pokažejo znake mastnega lasišča. Izogni se vsakodnevnemu pranju las in raje dan po pranju posezi po suhemu šamponu.

Močni in ravni lasje

… kasneje postanejo mastni, zato jih lahko umiješ enkrat ali dvakrat tedensko. Če te muči srbeče lasišče, posezi po šamponu, ki vsebuje tea tree olje.

Skodrani in valoviti lasježenska s skodranimi lasmi

… zahtevajo umivanje dvakrat ali trikrat tedensko. Pogostost umivanja je zopet odvisna od debeline lasu – debelejši kot je las, dlje časa zdrži brez umivanja.

Močno poškodovani lasje

Lasje so podvrženi raznim kemičnim in toplotnim šokom. Če se veliko likaš, kodraš, barvaš in svetliš, tvoji lasje potrebujejo še toliko več pozornosti. Umivaj jih vsake dva do tri dni s šamponom, ki ne vsebuje sulfata.

Ker si dve lasišči na svetu nista popolnoma enaki, ti v osnovi svetujemo, da lase umivaš vsake dva ali tri dni. Pogostost umivanja nato prilagodi stanju svojih las in pri tem upoštevaj zgornje nasvete.

Prejšnji članek11 Najbolj čudnih vprašanj na internetu – in odgovori nanje
Naslednji članekPametna digitalna kampanija, inovativna aplikacija, obdelava podatkov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.