Misija mogoče: poletna postava

Zakaj?

Zakaj vsako leto toliko pompa okoli tega? Pomlad je že čas, ko večina ugotovi, da so preambiciozne novoletne zaobljube padle v vodo. Čas je, da si postavimo nov cilj, in idealni mejnik za dosego slednjega je poletje. Takrat se boš seveda ukvarjal s soncem, morjem in sproščanjem (beri izpiti in študentskim delom) in prav je, da že do takrat poskrbiš za novo, samozavestnejšo izdajo sebe, ki hočeš nočeš velikokrat s sabo nosi aktivacijo in (pre)oblikovanje telesa. Torej, spravi se v formo, da boš bolj samozavesten in še bolje pripravljen na prihajajoče izzive, ker ti na tak način nepozabno poletje ne uide.

Kako?

Ne bomo odkrivali tople vode – za top postavo moraš postati fizično aktiven in se predvsem zdravo prehranjevati. Praviš, da nimaš denarja in časa?

Prostor

Res je, da so osebno trenerstvo ali tudi članarina v fitnesu lahko precejšen finančni zalogaj. Ampak naj te potolažimo. S pomladjo prihajajo toplejši dnevi in za vadbo v naravi zapraviš … nič! Če nisi pristaš športanja v naravi, pa si lahko pomagaš s študentskimi ugodnostmi, kot so cenejše karte, ali različnimi platformami, kot je na primer Študentska vadba, kjer lahko zakupiš le en obisk. 

Naj ti ne bo neprijetno začeti, bodisi v naravi bodisi v fitnesu, četudi morda nisi vešč. Že to, da začneš, je pohvalno in kmalu bo vse skupaj lažje. 

dekle na makadamski poti

Čas

Postavi prioritete. Koliko časa dnevno preživiš na družabnih omrežjih? Koliko kavic si s prijatelji spil v zadnjem tednu? Bodi inovativen in omenjene kavice spremeni v skupinski šport. Tako boš združil prijetno s koristnim.

Prehrana

Poskusiš lahko več stvari, od različnih diet, štetja kalorij pa do več manjših obrokov in uravnotežene prehrane. Slednje je najbolj priporočljivo in tako bo tvoja huda poletna postala tudi zavidanja vredna jesenska in zimska postava, naslednjo pomlad pa boš lahko takšne članke brez slabe vesti preskočil. Če ti bolj dišijo različne diete, dobro premisli, v kaj se spuščaš, naredi raziskavo o dobrih in slabih straneh izbranega prehranskega načrta in predvsem v mislih ohrani idejo o zmernosti. 

lončki s pripravljeno hrano

Vse bolj priljubljeno je tudi pripravljanje hrane vnaprej oziroma meal prep, ki je lahko pri preobrazbi zelo pomembno. Tako boš prihranil veliko časa in denarja in nikoli ne boš zares lačen, ker boš imel vedno pri roki nekaj za prigriznit. Svetujemo ti, da se obdaš z zdravo prehrano in nezdrave prigrizke skriješ v ozadje ali jih preprosto ne kupiš, ker saj veš, kaj pravijo – daleč od oči, daleč od srca.

Štetje kalorij je sicer lahko zelo uporabno, ampak tudi precej težko. Obstaja kar nekaj orodij, s katerimi si lahko pomagaš. Tole je nekaj predlogov: healthline.com, aplikacija My Fitness Pal ali Lose It! in Cron-o-meter.

Ne znaš?

Kaj pa, če ne znaš kuhati in vaditi? K sreči živimo v dobi spleta in stric Google prav zares ve ogromno. Veliko je prosto dostopnih vsebin o receptih in vadbah. Samo na Youtubu najdeš videe različnih kuharij ali vadb, ki ti lahko pomagajo, saj bo vse skupaj lažje, če si o izvedbi ogledaš video. Lahko se obrneš tudi na druga družabna omrežja, predvsem Instagram, kjer najdeš veliko profilov, ki se posvečajo temu. Najbolje je, da najdeš tisto, kar ustreza tebi osebno. Tudi na spletnem portalu Student.si najdeš kar nekaj člankov s to tematiko.

Pa srečno pri novi misiji mogoče! Mi verjamemo vate.

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekKdo je kriv za preobremenjenost učencev in učiteljev?
Naslednji članekTop 5 feel good komadov
Maja Matuha

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.