Modni kratki in zaobljeni nohti

Gentle camouflage gel polish on long square nails with a French design. Hands with a professional manicure in a shirt. Trendy nail coating with French design.
Foto: OleJohny iz iStock

K urejeni frizuri, postavi, obleki, spadajo poleg gladke in mehke kože tudi negovani nohti.

Vsakdo ima lahko zdrave, močne in lepo oblikovane nohte, če upošteva nekaj pravil o pravilni negi. Zdravi nohti, lepo oblikovani, dolgi ali kratki morajo biti gladki, čisti. Barva zdravega nohta je rožnata.

Poznamo več tipov nohtov, spoznajmo, kakšni naj bi bili videti:
• normalni nohti (na pogled močni, prožni in rožnate barve)
• suhi nohti (površina nohta je luskasta, brez leska, razbrazdana, bele lise)
• krhki nohti (trdi, neprožni, hitro se zlomijo)
• poškodovani nohti (šibki in tanki, počasi rastejo)
• nohte, ki se cepijo (se plastijo)

Težave z nohti
»Veliko ljudi ima težave s krhkimi nohti, ker imajo slabo prekrvavitev rastišča nohta, ali pa uporabljajo močne kemikalije. Pri takšnih težavah je priporočljivo uporabljati posebno olje ali kremo za take probleme in vsak večer vtreti v noht in obnohtni predel.« Alenka, Salon AVE.

Domača nega
• za mehčanje obnohtne kožice uporabimo en rumenjak z nekaj kapljic limoninega soka;
• za lomljive in mehke nohte nanesemo zjutraj in zvečer 25 ml jojobinega olja ali mandeljevega olja.

Kožico ob nohtih varuje noht
Pravilno negovanje kožice ob nohtu je zelo pomembno, saj ta kožica varuje nohte pred glivičnimi infekcijami. Ker je kožica zelo občutljiva za razne poškodbe, je ne smemo rezati s škarjami ali drugače poškodovati. Po kopeli, ali namakanju nohtov v milnici, vzamemo leseno paličico in z njo rahlo potiskamo zmehčano kožico nazaj proti korenu nohta. S kožico ravnajte nežno, ker pretirano negovanje lahko povzroči trdo kožo.

Kako ravnati pri težavah z nohti?
»Pri negi nohtov je najpomembnejša pravilna nega nohtov – piljenje in lakiranje ter pravilna izbira podlaka in nadlaka. Barvni lak je le dekoracija, ni pa tako obstojen, nima zaščite, se kruši. Medtem ko podlak in nadlak zaščitita vaš noht. Pomembno je tudi, da imamo lak čim dlje časa na nohtu, da ga ne odstranjujemo prepogosto z odstranjevalcem, ki je agresiven in izsuši noht.« Slavica Bizjan, BIZJAN & CO. D. O. O..

»Velikokrat je cepljenje nohtov posledica slabe nege nohta oz. zaradi nepravilnega piljenja nohta. Namen nege nohtov na rokah je pravilno oblikovanje nohta, s čimer preprečujemo cepljenje.« Alenka, Salon AVE.

Nohte oblikujte s pilico, ne s škarjicami
Ob tem upoštevajte, da morate piliti le v eno smer – od enega roba proti drugemu. Če boste pregrobi se bodo začeli nohti cepiti. Tega pa si vendarle ne želite, kajne? Še dodaten namig za vaše nohte na nogah: pristrizite si jih ravno. Striženje v zaobljeno obliko je namreč najpogostejši vzrok za njihovo boleče vraščanje.

Prehrana je zelo pomembna
Uživajte polnovredna žita in žitne izdelke, meso (perutnino), rumenjak, kvas, stročnice, listnato zelenjavo, ribe, orehe. Če so nohti krhki, polomljeni in večino časa suhi, vključite v svojo prehrano več jedi, ki so bogate tudi s kalcijem: mlečni izdelki z nizkim odstotkom maščob, stročnice, brokoli, blitva, soja.

Modni nohti …
»Letos so v modi kratki in zaobljeni nohti.« Alenka, Salon AVE. Gospa Bizjan dodaja, da niso več moderni dolgi nohti, ampak kot pravijo v Salonu AVE, kratki in zaobljeni nohti. V osredje pa prihajajo živahne, žive barve kot tudi prihajajoče poletje. V središču so plastelne barve – oranžna, barva pistacije, modra, … sončne poletne barve. Barve nohtov gredo v koraku z modnimi smernicami oziroma jim sledijo.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.